Публикация

Аквааеробиката – хармония и спорт в едно

Безусловно аквааеробиката е най-приятното физическо натоварване. Докато се забавлявате, тялото ви интензивно работи и носи нелоши дивиденти: фигурата ви става по-стройна, кожата – по-гладка. И никакви болки в мускулите.


Аквааеробиката поражда т.нар. ефект „двойно действие” – тялото трябва да преодолява съпротивлението на водата и в същото време да се самозагрява, за да не се преохлади. Представете си колко калории изчезват във водата. Всъщност това се знае – около 500 на час.

Ако мечтаете да се занимавате със спортен рокендрол или алпинизъм, но чувствате, че силите няма да ви стигнат, без да мислите, тичайте към басейна. Даже хората, които плуват като гюле, не бива да отказват на тялото си най-хармоничното физическо натоварване.

Водата създава състояние, близко до безтегловността, затова можете да изпълнявате упражнения, за които в ежедневието не бихте и помислили.
Само след няколко занятия мускулите и ставите ви толкова ще укрепнат, че ще ви се иска да покорите  всеки връх.

Водната гимнастика притежава почетното звание  „най-здравословен фитнес”. Този факт е доказан от многогодишната практика. При аквааеробиката вие тренирате не само мускулите, ставите и сухожилията, но даже и вътрешните органи.

Мекият, но ефективен воден масаж подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, нормализира обмяната на веществата, активизира функцията на бъбреците. Повишава се и тонусът на кръвоносните съдове, затова аквааеробиката е отлично средство срещу разширени вени.

-brr-

Водата е ненадмината за отпускане на мускулите и отнемане на нервното напрежение.

При активно движение във водата басейнът се превръща в истинско джакузи. Хидромасажът, съчетан с активната работа на мускулатурата, изглажда кожата, загрява кръвта, ускорява движението на лимфата, т.е. случва се всичко онова, което гони целулита надалеч и за дълго.

На всички е известно, че най-добрите фигури притежават плувците. Но малко хората знаят причината – при водните тренировки килограмите се топят там, където трябва. А физическите упражнения са два-три пъти по-ефективни в сравнение с тези в зала. Освен това да се претоварите е практически невъзможно – водата е по-лоялна и от най-съвременния тренажор.

Занятията с аквааеробика са аналогични с обикновените тренировки, затова започват със загряване. Можете да поплувате, за да загреете мускулите, да свикнете с водата и да се настроите за упражненията. Следва „събуждане” на сърдечно-съдовата система. Започва бавно натоварване на мускулите, разтягане на сухожилията, раздвижване на ставите.

Наблюдавайте усещанията си. Тренировката трябва да носи радост, да осигурява положителни емоции. Сега вече може да включите уредите, защо не и да пробвате акваджогинг.

Водната гимнастика е отлична за хора, които не бива да се занимават със спорт – страдащи от нарушения в опорно-двигателния апарат или проблеми с вените.

Съществуват обаче и някои ограничения. Аквааеробиката не се препоръчва на хипертоници и страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Те също може да тренират, но само след консултация с лекар.

Коментари