Публикация

Стартира вторият етап на Националната антиспин кампания

От 14-ти февруари всеки желаещ ще може да провери безплатно своя ХИВ статус в 38 пункта в цялата страна.


Инициативата е част от Втория етап от Националната информационна АНТИСПИН кампания на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария към Министерство на здравеопазването. Тя се провежда с помощта на Регионални здравни инспекции, неправителствени организации и различни общини.
 
19 от пунктовете са постоянно действащите кабинети за анонимно и безплатно изследване на СПИН (КАБКИС). Останалите 19 са мобилни кабинети и медицински екипи, които ще отворят врати специално за кампанията. Безплатното и анонимно изследване на хората е изключително важно за навременното откриване на серопозитивните лица. По предварителни данни през 2011 г общо 84 623 лица са преминали през кабинетите за анонимно и безплатно изследване.

По време на кампанията ще се проведат и здравни дискусии с  ученици и студенти, ще се разпространяват предпазни средства с любовни послания и здравно-образователни материали. През изминалата година 63 416 представители на уязвимите групи са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на риска от кръвно и сексуално преносими инфекции – основно инжекционно употребяващи наркотици, лица, предлагащи сексуални услуги, лишени от свобода и мъже, които правят секс с мъже. 

168 547 деца и млади хора в риск са обхванати със специфични дейности като работа на терен и кампании за промоция на презервативи. В страната работят и седем здравно-социално центъра в ромски общности, седем нископрагови центъра за инжекционно употребяващи наркотици и два дневни центъра за лица, предлагащи сексуални услуги. От половин година функционира един здравно-образователен център в София, в който се предоставят специфични превантивни услуги сред мъже, които правят секс с мъже. 

Със средства от Глобалния фонд се подкрепя работата на три метадонови програми за инжекционно употребяващи наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 400 места.
 
-brr-

Благодарение на всички тези дейности за превенция на ХИВ и СПИН общият брой на официално регистрираните серопозитивни лица в България е нисък - 1486. Броят на новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на 2012 г. е 13 души, от които 10 мъже и 3 жени на възраст между 24-59 г. Средната възраст на новорегистрираните ХИВ позитивни мъже е 34 години, а на новоинфектираните жени е 44 години.
 
МЗ припомня:

 
СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в:
- кръвта;

- семенната течност;

- влагалищния секрет;

- майчината кърма.
 
Има три основни начина за предаване на ХИВ:
- полов – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ;

- кръвен – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти за инжектиране;

- от заразена майка на бебе – по време на бременност, раждане и кърмене.
 
Начините за предпазване от ХИВ инфекцията са:
 
- въздържание от сексуални контакти;

- един постоянен и верен партньор;

- използване презерватив при всеки сексуален контакт;

- избягване на употребата на общи игли, спринцовки и други инструменти.

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване. Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.
 
 
" }-->

Коментари