Публикация

УМБАЛ „Свети Георги“ със зала за ендоскопска хирургия

Нова операционна зала за ендоскопска хиругия откри Университетска болница „Свети Георги“ – Пловдив.


В нея ще се извършват широк спектър интервенции на вътрешни органи, включително гинекологични и урологични операции, съобщи проф. д-р Ангел Учиков, член на директорския борд на най-голямото лечебно заведение в страната.

Залата е оборудвана с последно поколение апаратура за лапароскопия, за анестезия и мониториране на пациентите. Следваме световната практика да прилагаме миниинвазивни методи и техники при вътрешни органи,  до които достъпът на хирурзите е по-труден – жлъчен мехур и жлъчни пътища, черен дроб, хернии, дебело и тънки черва, апендицит, тумори и кисти на бъбреци и надбъбреци, обясни проф. Учиков.

В новата зала могат да се извършват също различни гинекологични операции – включително и когато е налице извънматочна бременност, както и белодробни резекции и отстраняване на изливи в плевралната кухина, уточни проф. Учиков.

С модерната апаратура ще се извършват планови, спешни и диагностични миниинвазивни процедури. При последния вид, още в момента на установяване на проблема, веднага може да се премине към операцията – при случаи на остър апендицит, перитонит, перфорирана язва, илеуси и др.

Миниинвазивната хирургия е алтернатива на конвенционалните т. нар. „отворени“ операции, при които се прави голям разрез и достъпът до органа е много труден. Освен това лапароскопската операция е щадяща за пациента и възстановяването от нея може трае само 2-3 дни, заяви проф. д-р Ангел Учиков.

Ендоскопските интервенции в страната в момента са по-скъп метод от класическите заради апаратурата и консумативите. За пациента обаче следоперативният период е по-кратък, спестени са му болките, усложненията и евентуалните инфекции от широкия разрез на „отворената“ операция.

На този етап в УМБАЛ „Свети Георги“, както и във всички останали болници в страната, се заплащат консумативите за извършване на ендоскопии. Сумата достига до 450 лв. и е обявена в ценоразписа на болницата, уточниха хирурзите.  

Коментари