Публикация

Конкурс за детска рисунка на тема „Не на цигарите”

Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (A.N.V.O.L.T.), за шестнадесети пореден път организира международен конкурс за детска рисунка “Не на цигарите!”.


Конкурсът е част от международен проект, който тази година включва България, Италия, Македония и Румъния. 

Право да участват в конкурса имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна.
Крайният срок за изпращане на рисунките е 10.05.2012г. в Националния център по обществено здраве и анализи – София, бул.”Академик Гешов”15.

Голямата награда е екскурзия в Рим, заедно с наградените деца от другите държави-участнички в конкурса. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди.
Журирането и определянето на рисунката-победител в конкурса „Не на цигарите” ще се състои на 15 май 2012г. в сградата на НЦОЗА. По традиция председател на комисията е художникът Иван Яхнаджиев. 

Награждаването на победителите ще се извърши  на церемония, съпроводена от изложба в Галерията за чуждестранно изкуство, разположена зад храм-паметник  „Ал. Невски”, от 11,00 ч. на 19 май (събота) 2012 г. 

По изчисления на СЗО, при над 1 милиард възрастни пушачи, 700 хиляди - около 1/2 от всички деца в света са пасивни пушачи. Пасивното пушене в детска възраст представлява сериозна заплаха за общественото здраве. Основният източник на цигарен дим в предучилищна възраст са пушещите в присъствие на детето родители и други членове на семейството. 

Според проучване на експерти от Националния център по обществено здраве и анализи, по-голямата част от учениците прекарват часове наред дневно в среда, където се пуши. Над 70 процента от анкетираните деца между 14 и 18 години са пушили цигара, като момчетата са пропушили средно на 12.2, а момичетата – на 13 години. Пушат 28.2 процента от учениците на 13-15 годишна възраст, като 14.3 процента са всекидневни пушачи. 

Тревожен е фактът, че 7.2 процента от учениците са запалили първата си цигара на възраст 7 години и по-рано, а всеки девети - на 8 -10 години. 

" }-->

Коментари