Публикация

Онкоцентровете губят средства и пациенти заради частни интереси

За промяна на методиката за лечение на онкоболните настояват управителите на Комплексните онкологични центрове.


Те ще изпратят становището си в отворено до отговорните институции в страната, а констатациите бяха направени по време на срещата на КОЦ-мениджъри от цялата страна в Пловдив.

Според тях с новите правила се лишават неосигурените пациенти от лечение и нарушават правата дори и на онкологично болните, които редовно плащат осигуровките си.

Финансирането на центровете тази година се осъществява от НЗОК, което създава трусове и с осигуряването на лекарства. По тази причина в момента обезболяващите медикаменти не се покриват от касата и болните сами трябва да си ги закупуват.

Сложната схема за изписване на останалите лекарства и липсата на адекватен последващ медицински контрол обрича пациентите на най-лошото, смятат медиците. В новите наредби са редуцирани и изследванията за онкоболните, твърди д-р Мария Рачева – директор на Комплексния онкологичен център-Велико Търново. Намалени са и прогнозните бюджети на Комплексните онкологични центрове, като в пловдивския редукцията е най-голяма – с 55%.

Управителят д-р Калин Калинов увери, че предстоят нови срещи с НЗОК за договаряне на окончателните параметри. Според него проблемите не са само финансови, а касаят и разписаните правила. „Някои цени на лекарствата са изключителни ниски. По тази причина дистрибуторите не участват в търговете за медикаменти, а ние нямаме други лостове, с които да осигурим необходимите ни количества”, твърди д-р Калинов.

Исканията на управителите на Комплексните онкологични центрове ще бъдат изпратени до Народното събрание, тъй като Министерството на здравеопазването действа целенасочено за ликвидирането на специализираните лечебни заведения, твърдят управителите.

Издадените от ведомството наредби създават стена в диалога с НЗОК. „Само през миналата година от лечението на болни от онкологични заболявания са спестени 32 милиона лева. Те са предоставени на здравното министерство, но никой не знае за какво са похарчени парите.

Министър Стефан Константинов трябва да бъде освободен, а след това Сметната палата да направи проверка във ведомството. Само така ще се оправят нещата”, смята д-р Рачева.

Върви се към ликвидация на диспансерите заради лобистки интереси в частното здравеопазване, казаха още управителите.

В Пловдив също се действа по сценарий, по който вместо модерна ракова болница до 2 години, ще имаме раков музей, показа черен хумор и шефът на местния диспансер д-р Калин Калинов.

„Кметът има волята и дори ми каза, че един от трите му приоритета е Пловдив да има модерна ракова болница”, обясни д-р Калинов. „Става обаче обратното. Откри се частен онкоцентър с 90 легла. Там отидоха трима наши специалисти и два пъти по толкова сестри”.

Според него лобито на тези, които не искат да се решат проблемите в здравеопазването, е по-голямо от лобито на онези, които искат.

Пациентите вземат от нас безплатните лекарства и отиват в частните клиники, каза още д-р Калин Калинов. Това е преразпределяне на средствата за онкоболни в частни джобове за сметка на самите пациенти, категорични за шефовете на диспансерите от Пловдив, Стара Загора, Хасково, Русе, Велико Търново и други градове.

Коментари