Публикация

Не бързайте да изхвърляте маслото

Маслото се превърна в чудовище за хората на диета, защото съдържа наситени мазнини и холестерол.


Теорията, че холестеролът в храната увеличава честотата на сърдечно-съдовите заболявания обаче наскоро беше преразгледана (за пореден път). Холестеролът е жизненоважен компонент на всяка клетка мембрана. Той помага на мозъка и без него организмът не може да произвежда някои хормони - кортизол, естроген и тестостерон.

Тялото се нуждае от холестерол, за да произвежда витамин D (липсата на витамин D е свързана с редица заболявания, включително паркинсон и множествена склероза).

Мантрата „наситените мазнини са лоши" заглъхва напоследък. Няколко големи изследвания не успяха да намерят доказателства, че намаляването на приема понижава опасността от сърдечно заболяване или рак, или, че консумацията на наситени мазнини води до напълняване.

Все по-често се споменава, че природните наситени мазнини, като маслото, могат да играят полезна роля в нашите диети, защото те откликват на апетита много по-добре от въглехидратите и предотвратяват чувството на глад. Маслото е и един от най-добрите източници на лесно абсорбиращия се витамин А - предпазва от сърдечни заболявания, помага на зрението и щитовидната, и надбъбречните жлези.

Продуктите за мазане (разни маргарини, кремове и т.н.), които съдържат растителни стероли и станоли - естествено срещащи се съединения, които са част от клетъчните структури в растенията и имат сходна структура на холестерола при хората, се считат за полезни, защото са с ниско съдържание на наситени мазнини. Учените обаче все още спорят дали понижаването на холестерола в кръвта е необходимо за доброто здраве. Растителните стероли могат да попречат на усвояването на някои витамини, като например витамин Е.

Коментари