Публикация

Следете здравето на очите си

Заедно с катарактата (очно перде) макулната дегенерация е една от най-честите причини за влошаване на зрението с напредването на възрастта.


Ранното разпознаване на макулната дегенерация и правилното лечение са от решаващо значение за максималното съхранение на зрението.

Макулната дегенерация е два основни вида:

Суха:
Хронично заболяване, което причинява загуба на централното зрение, т.е. при поглед напред болният не вижда обектите, разположени фронтално, но има сравнително добро зрение в периферията. Това увреждане се причинява от влошаване на функцията на макулата – централната част на ретината. Сухата макулна дегенерация е по-често срещаният вариант на заболяването. Тя не причинява пълна слепота, но значително нарушава качеството на живот, защото прави почти невъзможно четенето, управлението на автомобил и разпознаването на лица.

Влажна:
Отново хронично увреждане на централната част на ретината, която получава оток в резултат на спукани фини кръвоносни съдове. Това е по-неблагоприятната и бързо развиваща се форма на болестта. По всяко време сухата дегенерация може да премине във влажна.

Симптомите при макулна дегенерация се развиват постепенно и включват трудна адаптация на зрението при преминаване от светло в тъмно помещение, усещане за размазване на текста при четене, дори с очила, трудно разпознаване на познати хора. Ако е увредено само едното око, често заболяването се открива едва при случаен очен преглед.

Рисковите фактори за развитие на заболяването са напреднала възраст, високо кръвно налягане, тютюнопушенето, затлъстяване, нездравословно хранене. Но и пациенти без тези рискови фактори (с изключение на възрастта) развиват макулна дегенерация.

Всеки може да провери дори в домашни условия зрението си чрез т.нар. Решетка на Амслер, която може да бъде открита в интернет сайтове, заедно с обяснение как се прави тестът. При проблеми с централното зрение непременно се обърнете към очен лекар. През последните години има напредък в забавянето на заболяването и в максималното съхранение на зрението. Лечението на влажната дегенерация е доста по-сложно, но се прилага и в България. Важна е и промяната в начина на живот с прием на високи дози от определени витамини, умерена, но редовна физическа активност, предпазване на очите с тъмни очила.

Коментари