Публикация

Слингът – нова мода в бебешкия „транспорт”

Все повече майки предпочитат понякога да си спестят тротоарния слалом с количка между автомобили и дупки, като носят бебето в слинг.


Това е много удобно не само за кратка разходка, но и при пазаруване, при придвижване с градския транспорт (у нас - крайно непригоден за колички!). Всъщност за развития свят слингът е възраждане на добре забравеното старо, докато в много страни все още си остава незаменима част от бита. Шалът със завързани по различни начини краища наподобява традиционното „цедило”, с което бебето се носи на гърба - използвано широко и до днес в планинските села у нас.

Защо във века на все по-удобните и маневрени бебешки колички с безброй аксесоари съвременните майки (и най-вече в страните с гладки като стъкло, скосени тротоари!) се връщат към бабините времена? Защото естественото е модерно. И докато в познатото „кенгуру” детето е седнало, поради което трябва да е поне на 4-5 месеца, то в подобния на люлка шал може да се носи и новородено. Според много педиатри слингът е не само просто удобен – той практически удължава 9-месечната физическа и емоционална близост между майката и бебето, то усеща нейната топлина, допир, ритъма на сърцето й. При това и позата му е твърде подобна на вътреутробната.

Западни изследователи изтъкват и ползите за майката  - според тях при редовното използване на слинг продължителният телесен контакт с бебето снижава риска от послеродова депресия, стимулира кърмата и отделянето на ендорфини, хормоните на щастието.

Разбира се, слингът не би могъл изцяло да замести количката. Майката, която иска да изпита радостта и различното усещане от този естествен начин за носене на бебето, просто трябва да се научи правилно да завързва голямото парче плат около тялото си и да слага бебето в него по подходящ за възрастта му начин.


Коментари