Публикация

Примката около цигарите се затяга

Американците предприеха решителни мерки в борбата с цигарите, защото независимо от усилията броят на пушачите не е намалял от 2003 година.


Затова властите разгръщат общонационална рекламна кампания срещу пушенето.

Главни герои на мощната атака срещу вредния навик са хората, пострадали заради тютюнопушенето – с отрязани крайници вследствие на парализа, пациенти, претърпели тежки операции на сърцето и гърлото. Инициаторите на акцията смятат, че ще успеят да откажат от цигарите около 50 000 американци.

Кампанията ще продължи най-малко три месеца. За всички мероприятия в рамките на рекламната атака са отделени 54 млн. долара.

Наскоро Националният институт за рака в САЩ изнесе данни, че програмата за борба с пушенето, която се е провела от 1975 до 2000 година, е спасила от смърт 795 000 души. В страната върху цигарените кутии се поставят снимки на хора, пострадали от пушенето, което неведнъж е предизвиквало протестите на индустрията, произвеждаща тютюневи изделия.
Все още много хора свързват пушенето единствено с опасност от развитие на белодробен рак. Това е доказан факт, но далеч не е единствената здравословна беда от цигарите.

Освен белодробен карцином тютюневият дим причинява поредица от увреждания, които в крайна сметка водят до мъчителното състояние, известно като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Да, не е рак, но е не по-малко тежко и смъртоносно – просто едно задушаване и давене на сухо.

Цигарите имат решителна роля и в увреждането на кръвоносните съдове, което рефлектира в инфаркти, инсулти, гангрени на крайниците, импотентност при мъжете. Отделно от това оплодителните функции и на мъжа, и на жената пушачи се влошават от токсичното въздействие на тютюна.

Почти всички видове рак имат връзка с пушенето, а най-видимият и уж най-лек ефект е преждевременното състаряване. Всеки може да види как изглеждат кожата, зъбите, пръстите на заклетите пушачи.
 

Коментари