Публикация

Новият алергичен хит

Алергиите от парфюми, боя за коса, както и кремове за лице са особено актуални в последните години.


Те се очертават като „алергичен хит”,предупреди завеждащият катедра „Дерматология” и сектор „Алергология” към Медицинския университет доц. Румяна Янкова.

По думите й в козметичните продукти има десетки алергизиращи съставки, които в допир до кожата, лигавицата и очите предизвикват реакция на организма.

Това е особено валидно при наличието на козметика с неясен произход, на продуктите-ментета със съмнително ниска цена.

“Вече има изключително много продукти, което увеличава опасността.  Затова е добре преди да се закупи парфюм, да се тества – най-добре зад ухото, обясни доцент Янкова.

Тя припомни, че точно сега е сезонът, в който алергиите се обострят, а другият пик е  късното лято – август-септември. Доцент Янкова обърна внимание и на друг проблем – естествените козметични продукти, които са много добри като ефект, но също могат да причинят свръхчувствителност в съчетание с ултравиолетовите лъчи.

Любопитен факт е и, че алергиите, предизвикани от никел, също не са загубили своята актуалност, въпреки че на много от бижутата вече пише, че не съдържат този метал. Проучване преди години показа, че в Пловдив много повече хора, отколкото в София, проявяват свръхчувствителност към никел. Този вид алергия се нарича контактна, заради допира на бижуто до кожата. Проявява се със зачервяване, упорити сърбежи, а в тежките случаи - с отоци.

В Пловдив най-разпространена обаче си остава алергията към полени – прашецът от цъфтящите треви и цветя.  

Коментари