Публикация

Угризенията съсипват здравето

Напишете тревогите си на лист хартия, скъсайте го и изхвърлете парчетата. Така ще се научите да не съжалявате за нищо.


Певицата Едит Пиаф в една от песните си казва, че не съжалява за нищо, но при мнозинството от хората демоните на миналите грешки ги преследват дълго.

Когато човек живее в непрекъсната борба със съвестта си и постоянно мисли какво по-различно би могъл да каже или направи, тогава започва да вреди на здравето си.

Настроенията са мрачни, депресията дебне зад ъгъла, а нивата на стреса и напрежението растат. Появяват се симптоми като сърцебиене, потене на дланите, главоболие, киселини, безсъние и т.н.

Холандски учени са установили, че определени тип стрес, свързан с преживяването на едни и същи негативни случки в продължение на часове и дори дни или притесненията за събития, които още не са се случили, сериозно може да навреди на здравословното състояние.

Този вид стрес се среща предимно при по-младите хора, тъй като с течение на години хората съжаляват все по-рядко за действията си или за „какво би се случило, ако..”.

Това не означава, че не трябва да се вслушваме в съвестта си - в малки дози съжалението е полезно, но само, ако е насочено към поправяне на грешките и постигане на поставените цели.

Има различни методи за справяне с угризенията. Казвайте си на глас - „Това беше тогава, а сега е сега. Направих това, което мислех, че е правилно по това време, дори и да съжалявам сега.

Опитайте и релаксиращи техники – медитация, йога и др. При проблем с лош навик си казвайте – „Не харесвам поведението си, но това не ме прави лош човек. Мога да се променя.”

Ако се чувствате виновни, че сте наранили някого, признайте злината си и му се извинете.
Ако се срамувате от нещо, което сте направили или казали, напишете го на парче хартия, а след това го скъсайте и го хвърлете.

Винаги гледайте напред, оставете миналото на мира и се фокусирайте върху настоящето. Опитайте се да си вземете поука от грешките си, но не позволявайте на съвестта си да контролира съществуването ви.  

Коментари