Публикация

Национална кампания „Щитовидна жлеза и сърдечно-съдов риск”

От 13 май до 16 юни ще се проведат безплатни профилактични прегледи на щитовидната жлеза в 11 български града.


В Южния парк в София бе даден старт на Национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечно-съдов риск". Кампанията се провежда по повод Международната тиреоидна седмица (21-27 май) и Международния ден на заболяванията на щитовидната жлеза - 25 май.

Организатор на инициативата за България е Национална пациентска организация, със съдействието на Мерк Сероно. Целта на инициативата е повишаване на информираността на пациентите относно заболяванията на щитовидната жлеза, за да могат те да разпознават симптомите на нарушена функция на този важен орган и да търсят своевременно лекарска помощ.

В периода 13 май - 16 юни в София, Първомай, Троян, Сандански, Пловдив, Варна, Шумен, Хасково, Димитровград, Бургас и Сливен ще се проведат безплатни скринингови изследвания на щитовидната жлеза и сърдечната честота. Прегледите са част от втората поред Национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечно-съдов риск" и ще стават след предварително записване на гореща телефонна линия 0700 10 515 (на цената на един градски разговор от цялата страна).

Всеки желаещ ще може да се запише за безплатен преглед, да получи допълнителна информация за заболяванията на щитовидната жлеза, здравните заведения и датите, на които ще се извършват безплатните прегледи, в периода до 31 май, всеки делничен ден между 12 и 17 часа (без сряда).

Целта на скрининга е да бъдат прегледани хората, които не са диагностицирани до момента и/или попадат в рискова група. Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани в световен мащаб, като те се наблюдават осем пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Независимо от пола, човек попада в рискова група, ако:
- има фамилна обремененост
- страда от автоимунно заболяване като диабет тип 1, псориазис, ревматоиден артрит и др.
- е над 50 години

Има няколко етапа от живота на жената, през които тя е по-уязвима по отношение на щитовидните заболявания и е желателно да се прегледа профилактично.

Тези рискови периоди са:

- по време на пубертета и първата менструация
- когато е бременна и първите шест месеца след раждането
- в периода на менопаузата

В последните години честотата на щитовидните заболявания нарасна значително, но все още сравнително голям процент от тях остават недиагностицирани. Повече от 300 млн. души в света страдат от различни тиреоидни заболявания.

Коментари