Публикация

Пътешествие – индивидуално или с група?

Опознаването на нови страни и народи обогатява и развива личността, а „Човек вижда това, което знае”, е казал Гьоте.



За много хора пътуването е уникален метод на изучаване и възприемане на света и те са готови да се лишат от какво ли не, за да си доставят това удоволствие при всеки възможен случай. Дали да пътуваме с други, често непознати хора, или самостоятелно е въпрос на характер и предпочитание, но и на много очевидни и скрити обусловености.

Хайде с групата

Най-голямото достойнство на предплатеното пътуване с други хора е, че не сме ангажирани с друго, освен да се наслаждаваме на избраната дестинация. Всичко е предварително уредено и не ни е оставено пространство да мислим за нищо освен за изпращане на пощенски картички и купуване на сувенири за близки и приятели. Този вид туризъм е за предпочитащите сигурността, които не се блазнят от спонтанни хрумки и резки завои в програмата, обичат да бъдат водени и нямат против да се придвижват в пакет.

Плюсове
• Организирани са билетите за самолет или автобус, трансферите, нощувките в хотелите, включените екскурзии.
• Съпровождащият представител на туристическата фирма урежда за своите клиенти всички детайли, които възникват по време на пътуването, и също така води туровете из градовете и забележителностите. Допълнителните посещения също са негова грижа.
• Друго голямо предимство е екскурзоводското обслужване на родния език, тъй като все още не са много хората, които владеят свободно чужди езици или имат опит сами да намират интересните обекти.
• Цената е по-ниска, отколкото при самостоятелните пътувания.
• В туристическата фирма в повечето случаи правилата за отказ от пътуването са ясни.
    
 Минуси
• Когато пътуваме с група, нямаме възможност да променяме програмата и да видим неща, които в крачка ни се струват интересни и заслужаващи внимание. Така пропускаме музеи, обекти или дори заведения, които в друг случай бихме посетили.
• Спирките за нощувки и хотелите се избират от туроператора по негови критерии, сред които на първо място са ниските цени, което ни дава тема за размисъл относно „различния стандарт на хотелите с четири звезди”.
• През цялото време се съобразяваме с група от десет до 40 души, които не познаваме. Някои от тях имат свои представи за точност, хигиена в рейса и поведение на публични места и това може да наруши комфорта на мечтаното ни пътуване.
• Програмата е стандартна, познавателна, по която вървят всички останали групи, и струпването е неизбежно. Така по-скромните участници в тура трудно виждат отблизо забележителностите или произведенията на изкуството, за които са тръгнали.
• В договора между туриста и фирмата понякога има скрити, неясни или некоректни условия.


Сами на път

Индивидуалните пътешественици обикновено имат повече и по-конкретни очаквания от пътуването си: те избират периода според местните събития, фестивалите или сезона, който ги устройва, и често не са за първи път в съответната държава. Те рядко са фенове на почивката в затворен тип комплекси с ол инклузив и казионни забавления и не харесват групите, които ограничават възможностите им за проучване на място на интересни за тях забележителности. За тях пътуването е приключение, което трябва да се опита от всичките му страни, и са вложили много дни в подготовката му – също част от удоволствието.

Плюсове
• Избираме дестинацията според интересите ни и свободното време.
• Имаме реален шанс да променяме програмата: да останем повечко време на място, където ни е харесала атмосферата или „новооткрит” обект, да гледаме представление на площада или да се слеем с местен фестивал.
• От опит знаем кои сайтове за самолетни билети, за хотели и събития са коректни и професионални и отговарят най-добре на нашите възможности и представи.
• Предварителното вкарване в навигационната система на всички адреси по маршрута е значително облекчение.
• Владеенето на езици помага изключително при комуникацията с местните, които обикновено с охота информират за интересни допълнителни обекти за посещение и добри заведения в околността извън информацията от уеб страниците на съответната дестинация.

Минуси
• Индивидуалното пътуване обикновено струва по-скъпо, отколкото организираното: билетите и нощувките са на редовна цена или с отстъпка над определено количество.
• Губим време по организацията на тура: изборът на хотели и туристически обекти е огромен и се иска добро проучване по сайтове и форуми за най-подходящото за нас предложение. Въпреки това няма гаранция, че ще сме доволни от местоположението или услугите в хотела (можем да станем жертви на некоректна информация).
• При частното пътешествие всеки хотел и превозвач има отделни условия. Често хотелската стая е по-скъпа, ако изберем опция за отказ от резервацията. Прекъсването или отлагането на пътуването и пропускането на крайния срок за уведомяване на хотела може да ни струва пълната такса за нощувката.
• Придвижваме се сами със собствената кола или рент-а-кар (тогава шофьорът е зает и не може да се наслаждава на панорамите). Зависими сме от обществения транспорт в съответната държава.
• Ориентирането и навигацията, особено по тесните улици на европейските градове, може да е проблем. Паркирането затруднява допълнително и натоварва бюджета.
• Има риск, особено ако човек пътува сам, да попадне на опасно място и да стане жертва на местната престъпност.


Коментари