Публикация

Митове за тютюнопушенето

Христофор Колумб не е предполагал, че за него ще си спомнят не само като велик пътешественик и откривател, а и като за човека, който, след като изпушил лулата на мира на остров Тобаго, разнесъл съмнителното удоволствие по целия свят.



Любопитното е, че в началото пушенето не се е приемало като нещо, действащо негативно върху здравето на хората. Но след години безспорни доказателства цигарите се свързаха с опасни и нелечими заболявания. Въпреки това около пушенето продължават да витаят митове, които са сериозна пречка пред хората, които искат да се разделят с вредния навик. Ще се опитаме да развенчаем някои от тях.

1. Пушенето е модно и привлекателно
Истинският мъж, безстрашният мачо във въображението на много хора задължително е захапал цигара. В повечето филми след поредния героичен подвиг той пуска загадъчно облаче дим. А какво ще кажете за популярната сцена – добре поддържана дама, облечена в шикарна вечерна рокля, с диаманти на шията, държи дълга цигара, а тълпа от мъже поднасят огънче. Трудно е да устоиш на изкушението, независимо от кой пол си. Всъщност пушещите жени съвсем не изглеждат по този начин. Реалността е пожълтели зъби и пръсти, неприятен дъх, посивяла кожа на лицето. Не бива да се забравя, че появата на целулит също е свързана с цигарите. Що се отнася до мъжете, според някои наблюдения именно неуверените в себе си представители на силния пол пушат.

2. Цигарите изгарят мазнините
Все още битува твърдението, че пушенето притъпява чувството на глад, помага да свалим килограми, да станем стройни и да бъдем във форма. Излиза, че всички, които пушат, са като фиданки. По-скоро пушачите слабеят заради негативното въздействие на никотина върху стомашно-чревния тракт, гастритът и други заболявания са честият им спътник. Но ако се разделите с пагубния навик, организмът започва да се възстановява (ако има сили за това) и апетитът се връща, в което няма нищо лошо. Изборът е ваш – пушене, хронични болести, нездравословна измършавялост или нормална фигура благодарение на отказа от вредния навик.

3. Цигарите помагат да мислим
Да, какво ли не измислят хората, за да оправдаят липсата си на воля. От този мит излиза, че цигарите прочистват мозъка. Всъщност е доказано, че при пушачите кръвоносните съдове се задръстват от холестеринови плаки много по-бързо, отколкото при непушачите. Цигарите оказват негативно въздействие на кръвообращението, т.е. на целия организъм. По този механизъм мозъкът ще започне да изпитва недостиг на кислород и хранителни вещества, в резултат на което интелектуалният потенциал постепенно се снижава.

4. Пушенето действа като антидепресант
Повечето хора са убедени, че най-доброто средство да се успокоиш е като бавно дръпнеш от цигарата. Проблемите ще изчезнат, а димът замества медитацията. Действително през първите три-четири минути човек, пушещ цигара, се успокоява. Но никотинът, както и алкохолът, неутрализира полезните вещества – витамини и минерали, което няма как да съдейства за укрепване на нервната система. По-скоро се случва точно обратното. Затова след време се появява чувство за разбитост и вялост, а нервите ни са още по-опънати. Организмът започва да се нуждае от нова доза никотин и ако не я получи, положението ще се влоши.

5. Има къде по-големи опасности от пушенето
Вярно, че пушенето в сравнение със световните беди е капка в морето. Може да те блъсне кола или да ти падне тухла на главата, но всичко това едва ли зависи от теб. Докато пушенето е подъл и незабележим враг, който бавно отнема здравето ти. А дали ще се разделиш с него или не, зависи само от теб.



 

Коментари