Публикация

Далеч от очите, далеч от... стомаха

Искате да сте здрави и да се храните правилно? Тогава поставете купичка с пресни плодове на една ръка разстояние, за да хапвате нещо полезно, когато усетите глад.


Ново изследване показва, че хората са по-склонни да ядат повече плодове, ако са им пред очите. Правилото обаче не важи за зеленчуците, допълват учените.

Участниците в експеримента получили купички с нарязани ябълки и моркови, поставени на една ръка разстояние или на друга маса на около 2 метра. Купите били прозрачни и плътни. Доброволците наблюдавали разопаковането на храната и били поканени да си вземат.

Резултатите показали, че плодовете, които били по-близко, били по-примамливи за участниците. Ябълките имали по-голям шанс да бъдат изядени в сравнение с морковите. Учените смятат, че консумацията на плодове може да се увеличи, ако се поставят на видно място. Те имат естествена сладост, която е плюс за любителите на сладкото. Освен това захарта стимулира и радва мозъка, затова той винаги очаква храни, които съдържат захар.

Ако искате да подобрите приема си на плодове, поставете купа с любимите си видове на бюрото в офиса или на масата в хола. 

Коментари