Публикация

Бебето и водата

Начинът на хранене и приемане на напитки е особено важен за бебетата поради уязвимостта и недоразвитостта на отделителната и имунната им система.


Всички продукти, които се консумират от най-малките, трябва да са доказано качествени и затова съвсем логично е да се сетим за водата. Най-съвършената, най-чистата, здравословна и натурална напитка, която идва директно от природата.

Да даваме ли вода на бебето?
Това е един въпрос, който често си задават майките. Съвременните педиатри активно подкрепят кърменето и това не е случайно. Кърмата осигурява на бебето храна, повишава имунитета му, но и му осигурява нужната хидратация, тъй като съдържа 80% вода. Затова и повечето специалисти считат, че не е необходимо да се дава допълнително вода за пиене, докато бебето е на естествено хранене.

Няколко глътки вода след кърмене
Млечницата (coop, монилиаза) е гъбична инфекция. Това често срещано заболяване се наблюдава обикновено при новородени или кърмачета, когато в устната лигавица се образуват малки бели налепи. За да се предпази бебето от млечница, след кърмене се дават няколко глътки вода - по този начин остатъците от млякото се отмиват и се избягва развитието на гъбички.

Ами ако няма кърма?
Когато обаче няма кърма или майката не може да кърми поради различни причини, на помощ идват разтворимите бебешки млека. Тогава се налага и млеката да бъдат разтворени – във вода. И тук идва важният въпрос:

Каква вода да изберем?
Имунната и отделителната система на бебетата са недоразвити в момента на раждане и това е особено валидно за бъбреците им, затова е забранено да им се дава минерална вода. Когато пиехме само хлорирана вода от чешмата, тя задължително се преваряваше. Все още някои от педиатрите препоръчват водата на кърмачетата да се преварява до шестия месец, но след като бебето започне активно да се движи и да поставя различни предмети в устата си, нуждата от поддържане на пълен стерилитет отпада.

-brr-

Със старта на бутилиране на изворните води се появи алтернатива на чешмяната вода и преваряването. Изворните води, които са нискоминерализирани, са подходящи за приготвяне на храни и за консумация от кърмачета. Но когато избираме водата, е важно четем да етикета и да внимаваме за следното:

Първо: Водата трябва да е много нискоминерализирана, тъй като до тригодишна възраст не се препоръчва пиенето на минерални води. Избирайте води с минерализация под 100 мл/л  – каквито са изворните води.

Второ: Водата трябва да е бедна на натрий (Na) и флуор (F). За деца до седем години, включително и кърмачета, допустимото съдържание на натрий във водата е максимум 20 мг/л.

Трето: Водата трябва да е чиста. Вземете под внимание чистотата на региона, откъдето се добива водата, защото качеството й изключително се влияе от околната среда. Проверете дали водата, която сте избрали, има нужните сертификати за качество.

Когато детето расте
При увеличаващото се затлъстяване сред децата все повече родители се стремят да ограничават децата си да поемат газирани напитки с висока калоричност и изкуствени оцветители и консерванти. Изборът, както винаги, е добрата стара вода. Но педиатрите не препоръчват консумацията на минерална вода от деца до 3 г., освен при специални показания и схема на приемане.

Някои специалисти дори удължават този период до 7-гозишна възраст на детето. Затова е желателно малките ни съкровища, докато растат и се развиват, да поемат изключително нискоминерална вода. Чудесно е, когато това е натурална изворна вода от природата. Тя може да се консумира постоянно, без да натоварва организма на децата, за да растат те здрави, жизнени и пълни с енергия.

Коментари