Публикация

Горещо...

Определено вече сте наясно, че навън е лято...


Ако парещите лъчи, които надничат през прозореца, не са ви убедили, то нечовешките температури трябва да са ви навели на мисълта, че вероятно е дошъл онзи период от годината, който всички свързваме с ваканция, море и още нещо.

Синоптиците постоянно предупреждават да не си показваме носа навън, ако не е много, много, ама много наложително. Термометрите отказват да работят при такива тежки условия на труд, а жаждата се е настанила удобно в ежедневието на хора, животни и всякакви други твари.

Ще ви предоставим няколко насоки, с които по-лесно да преживеете оставащите мигове до отпуската или до прохладната есен (ако има такава).

Климатикът най-успешно се бори с жеги от този калибър, но не всички могат да си позволят това удоволствие. Има и хора, които пък не съжителстват добре с този уред и здравето им страда от близки контакти с него.

Ако климатизацията за вас е само мираж, то може да си купите вентилатор. Цените не са високи. Ето и една хитрина - поставете пред вентилатора нещо замразено, бутилка с вода, например. Въздухът, преминавайки покрай нея, ще се охлажда допълнително.

Затваряйте прозорците през деня, за да не влиза горещ въздух. Отваряйте ги едва, когато слънцето е заминало да грее над други страни. Овлажняването на въздуха също е важен метод за справяне с високите температури.

Поставете големи съдове със студена вода в стаите, сложете вътре лед. Така водата по-дълго ще съхрани охлаждащото и освежаващо действие. Поставете в стаите растения с големи листа. Те ще отделят влага в околната среда, а ако овлажните листата им, ефектът ще бъде още по-добър. Ползвайте и пулверизатори със студена вода, но внимавайте да не полеете някой уред.

Осигурете си щит срещу слънчевите лъчи – използвайте, щори, плътни пердета, външна щора, фолио или хартия на стъклата и др.

Ако имате възможност, отидете извън града на някое прохладно място – в планината, или близо до водоем. Не забравяйте да се охлаждате и отвътре – пийте вода, пресни сокове от цитруси (те освежават) и хапвайте воднисти зеленчуци (краставици и т.н.). изхвърлете мазнините от менюто си и хапвайте леки неща.

Коментари