Публикация

Лятна АНТИСПИН кампания

Във Варна стартира лятната АНТИСПИН кампания. Тя ще продължи до края на август като през целия месец в черноморските курорти мобилни екипи ще предлагат безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.


Екипи ще бъдат разположени и на други места в страната в близост до градски плажове, басейни и молове. Инициативата за изнасянето на мобилни кабинети по туристически обекти е на РЗИ, общини и неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.


Над 19 000 души са се изследвали досега в летните АНТИСПИН кампании. Целта на инициативата е да се фокусира общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Информация за графика на мобилните медицински кабинети в цялата страна  можете да получите тук.

на уеб страницата на „Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”:  www.aidsprogram.bg.

В София всеки вторник и четвъртък до края на месец август от 18.30 до 21.30 ч. на разположение на желаещите да проверят актуалния си ХИВ статус ще е мобилен медицински кабинет в близост до заведението „Порк пай” в Борисовата градина.

Във Варна подвижните медицински екипи ще бъдат разположени на възлови места - площад „Севастопол”, пред Общината и входа на Морската градина. В област Бургас медицинските специалисти ще тестват за ХИВ в курортите по Южното ни Черноморие - Царево, Приморско, Бургас, Созопол, Поморие, Слънчев бряг, Несебър. График за дейността на кабинетите в тези три града може да намерите в приложените файлове.

В област Добрич кампанията ще обхване Международния юношески лагер в Кранево, както и курортите Албена и Балчик.

В област Благоевград мобилни екипи ще бъдат разположени около плажовете и хотелите в с. Добринище, гр. Благоевград, с. Огняново, гр. Сандански, гр. Кюстендил и гр.Дупница.

В област Стара Загора  медицинските консултации и изследвания ще се извършват при басейни и аквапаркове в гр. Ст.Загора, гр. Казанлък, с. Пряпорец, с. Овощник, с. Ягода и гр. Павел баня.

Коментари