Публикация

Pin-up момичетата

Казват, че модата постоянно се върти през годините. Актуалните преди десетилетия тенденции рано или късно излизат отново на дневен ред. Един постоянен кръговрат. Е, подобно нещо се случва днес с визията на модните икони от 50-те.


Завръща се с пълна сила и не само на подиума, във фотографиите или в рекламите, но и по улиците. Може да срещнете все повече девойки, превъплътени в образа на модерни  Мерилинки. Завръщането към ретро символа на женственост и сексапил се явява като противовес на всякаква еманципация. Сякаш днешната жена отхвърля налаганата й рамка на силна и независима бизнес дама и обръща поглед към корените си, към същността си. Превръща се отново в онова жизнерадостно засмяно Рin-up момиче от далечната и може би затова по-романтична епоха.
Pin-up терминът се появява още през 1890 г. като арт течение в изобразителното изкуство.

Образът на идеалната жена, създаван от майсторите на четката, обикновено не е бил свързан с конкретно име, а е роден от тяхното въображение. През 1941 година вече се заговаря за Рin-up стила такъв, какъвто го познаваме днес. Фотографиите са с реални модели, пресъздавайки идеалния образ. Pin-up момичето е едновременно фатално и невинно. Изображенията са провокативни, без да бъдат вулгарни. Това обяснява и огромния интерес към тях от страна на мъжкото съсловие, което, както знаем, не обича да му се поднася всичко на тепсия, а да позволява развихряне на въображението.

Макар от наша гледна точка течението да е абсолютно безобидно, за ония години се явява като истинска сексуална революция. Затова и появата му  не минава тихо и кротко. Pin-up събужда негодувание и възмущение сред консервативното по онова време общество. Въпреки скандалния старт обаче се превръща в изключително печеливша индустрия. Pin-up моделите се появяват във все повече списания, вестници, постери, календари и дори картички. Името не е случайно подбрано. В буквален превод означава „момиче, закачено на стена”. Идеята на фотосите е да те провокират да откъснеш страницата и да си я окачиш като плакат. И се оказва печеливша. Кабините на военните самолети от времето на Втората световна война са били масово облепяни със засмените Рin-up девойки. Тук гърлите поемат и социалната функция да повдигат духа на военните.

Вероятно това е сложило началото на модата, която днес не предизвиква особен възторг. Всички сме виждали интериора на градски и междуселски рейсове, богато украсени с плакати на разголени мадами. Разликата обаче е доста съществена. Лъчезарните момичета от онова време, загатващи, но не разкриващи прекалено много, днес са заместени от вулгарни жени, не оставящи нищо на мъжкото въображение. Тънката линия между фината еротика и отблъскващата пошлост отдавна е премината и размита.

Разцветът на Pin-up са 40-те и 50-те години на миналия век, и то най-вече зад Океана.  Наименованието е поставяно на всяка известна, красива и стилна певица, актриса или модел. Икони от онова време са Мерилин Монро, Джинджър Роджърдс, Ава Гарднър, Бети Пейдж. Сред съвременните звезди, фенки на стила, са Ивън Рейчъл Ууд, Кати Пери, Дита вон Тийз, Гуен Стефани, покойната Ейми Уайнхаус.

Pin-up момичето на ХХІ век съчетава ретро визията с големи цветни или олд скуул татуировки и пиърсинги навсякъде по тялото си, без да се свени да ги показва. Бодиарт изкуството се съчетава доста успешно с романтичния стил на петдесетте. В това се убедихме лично на наскоро проведено парти, посветено на двете субкултури. Вталени разкроени рокли във винтидж стил, ефектни корсети и бюстиета, къси шорти с висока талия бяха само част от тоалетите на участничките. Всичко, което подчертава женските форми, без да изглежда вулгарно, е добре дошло в гардероба на съвременното момиче Pin-up. Да не забравяме високите токчета и платформи, на които се поклащат красавиците. Гримът е автентичен - изписаните с очна линия очи, избелените порцеланови лица със силен руж по скулите, както и аленочервените устни допълниха усещането за пътуване назад във времето.

Цветя в косите, шарени кърпи, ленти и всевъзможни финтифлюшки красяха характерните за стила прически и внасяха допълнителна романтика. Ефектната визия се допълваше от всевъзможни малки и големи татуировки, изрисувани върху телата им. „Една от идеята на партито е да изберем лицата за новия тату календар за 2013 година, който ще бъде представен на тазгодишния тату фест през октомври. Решихме това да са татуирани момичета, облечени в Pin-up стил, защото смятаме, че съчетанието между двете е изключително интересно”, разказа Дара Сапаревска от екипа, организирал събитието.

Освен ретро девойките на партито присъстваха тату-артисти, които бяха провокирани да изпробват въображението си върху закачени бели листа, а темата бе тематично избрана със съвпадащия световен ден на целувката.

Да се почерпиш от миналото, в това няма нищо лошо, но когато внесеш и своя индивидуалност, тогава вече наистина нещата се получават в най-оригиналния си вид. Pin-up момичетата на ХХІ век съчетават носталгичния полъх от миналото с модното днес.

 

Коментари