Публикация

Арт терапия за всеки в Баня

Арт терапия с рисуване на живопис върху бели стени организира на 25 август, събота, от 17:00 ч. на Минералния плаж в Баня директорът на Специализираната болница за рехабилитация в града Яна Кашилска.


Събитието е под мотото „Баня ART – лято 2012” и е с отворена покана към всички жители и гости на града.

Инициативата има социална ангажираност и в нея ще се включат и лекуващите се в „СБР – НК” в Баня, Карловско. Този вид терапия не е непознат за  Европа и света, но засега в България е прилаган на много малко места, коментира Яна Кашилска. Куратори на нетрадицонната изложба-пленер ще бъдат художниците Венцислав Пирянков и Илия Янакиев.

Венцислав Пирянков е роден в Шумен, но от 20 години живее и твори в полския град Познан. Създава оригинални платна със силно присъствие на античната и византийската балканска култура, като използва и иконографския метод на обратната перспектива. Илия Янакиев твори в Калофер. Известен е с пресъздаването на прочутата калоферска дантела върху живописни платна, а до 15 септември любителите на изкуството могат да се разгледат последната му експозиция „Песента на лястовиците в Изложбената зала на Даскал  Ботевото училище в Калофер. Освен двамата живописци в социалния проект ще се включат с концертно изпълнение рок музикантите Айвън Шоу и Луис.

Срещу символичната такса от 1 лев, всеки може да стане художник по време на „Баня ART – лято 2012”. Участниците ще бъдат напътствани от кураторите Пирянков и Янакиев, а изрисуваните от тях стени на огражденията на Минералния плаж ще радват посетителите занапред.

Акцентът върху стойността на социално ангажираното изкуство е поставен от Йозеф Бойс – най-влиятелният художник от 60-те години на ХХ век до днес. Той призовава към демократизация на изкуството и проповядва, че всеки човек е творец. Формулираната от него арт терапия се основава на мобилизирането на целия творчески потенциал на човека, за да може той да разкрие възможности, за които не е подозирал, че притежава.

Йозеф Бойс се опира на културни процеси от началото на 20 век, когато науката психология се развива и безсъзнателното започва да се изследва. В този период се изяснява ролята на подсъзнателният процес в разкриването на проблемите и лечението на последствията от тях, а творчеството се явява процес на самопознание, обясняват психолозите.

Проектът „Баня ART – лято 2012” е част от поредицата инициатива на Директорката на  „СБР – НК” – филиал Баня, Карловско, и може да се превърне в традиционен фестивал всяко лято в града. От встъпването си в длъжността за една година директорката на болницата е организирала различни акции със социален характер – „Да посадим цвете”, „Частици от историята на Баня” , както и „Цветен панаир”, който вече се превърна в традиция за лечебното заведение и празник на града.

Коментари