Публикация

Лятото и водата

Летните развлечения за много хора са немислими без вода.


И това е напълно естествено, защото нищо не разхлажда по-добре в горещините от потапянето в морето, в язовир, река или басейн. Къпането по принцип е полезно - масажира и закалява тялото, ободрява и укрепва. Но понякога то има и своите неблагоприятни последици.

Сред тях най-често срещани са възпаленията на долните пикочни пътища, към които особено предразположени са жените. Причината за това е по-късата уретра, през която лесно в пикочния мехур могат да проникнат болестотворни причинители. Затова след къпане в недобре поддържани басейни често се проявяват типичните симптоми на цистит – чести позиви за уриниране, остра пареща болка при посещението в тоалетната, чувство за недоизпразване на мехура, а при по-тежките случаи – втрисане, температура и общо неразположение.

Проблемът е, че дори и във водата да няма вредни бактерии, самото преохлаждане на гениталиите води до снижаване на локалния имунитет на тазовите органи. Така и условно патогенните микроорганизми, които по принцип населяват човешкия организъм, могат да предизвикат цистит.
За да се предотврати неприятното заболяване, трябва да се спазват някои основни правила. На първо място къпането да става във водоизточници, които се контролират от съответните санитарни власти.

Особено дамите не трябва да прекаляват с престоя си във водата, а след къпане трябва добре да се измиват на душ. Мокрите бански трябва да се сменят незабавно след излизането от водата. При първи симптоми за парене и тежест при уриниране трябва да се вземат бързи мерки – пиене на обилно количество течности (но не газирани и дразнещи), прием на билкови препарати, съдържащи американска червена боровинка (които прочистват пикочните пътища от бактерии) и задължително посещение на лекар, ако симптомите се задълбочат.

Коментари