Публикация

Световен ден за борба с лимфом

Всяка четвърта минута по света на един човек се поставя диагнозата рак на кръвта.


Според световната статистика над 1 милион души в света живеят с болестта лимфом (вид рак на кръвта). Кръвните ракови заболявания са „отговорни“ за около шест процента от поставените онкологични диагнози всяка година, а подобен е и процентът на смъртните случаи вследствие на рак. Въпреки многобройните информационни и благотворителни кампании, обаче, осведомеността за това заболяване сред хората е сравнително ниска - 74% от тях не знаят, че лимфом е рак, 68% не са чували изобщо за болестта лимфом, докато 95% знаят много малко или нищо за нея.

През 2012 г. в България при лечението на рак на кръвта бе отбелязан значителен напредък –въведени бяха промени в начина на отпускане на лекарствата от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Благодарение на промяната в заплащането на лекарствата, се увеличиха възможностите съвременните стандарти в лечението да бъдат достъпни за всички болни, които са подходящи за лечение.

Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота на заболеваемост рак в световен мащаб. Заболяването засяга най-често един орган и това са лимфните възли, където т.нар. лимфоцити се размножават неконтролируемо и  се натрупват първоначално в лимфните възли, а след това процесът обхваща и други лимфни зони или „навлиза” в съседни органи. Това вече е напредналата фаза на заболяването, която рязко ограничава работоспособността, нарушава качеството на живот и функциите на засегнатите тъкани и органи.

Най-често срещаните симптоми на лимфом са: безболезнено подуване на лимфните възли, нощно изпотяване, повишена температура с неясен произход, безпричинна загуба на тегло и отпадналост, кашлица или задух, постоянен сърбеж по тялото. Нито един от тези симптоми, обаче, не е гаранция за наличието на лимфом. Необходимо е личният лекар да насочи пациента си за  консултация със специалист хематолог, за да  бъде потвърдено или отхвърлено съмнението за лимфом.

Коментари