Публикация

Фотопротекция чрез храна?

Някои растителни пигменти – оранжеви, жълти и червени каротеноиди, допринасят за изграждането на естествена защита на човешкия организъм срещу ултравиолетовите лъчи.


Концепцията за фотопротекция чрез диета се основава на процес, при който вещества, съдържащи се в определени храни и суперхрани (познати като флавоноиди), се натрупват в кожата и я предпазват от вредните слънчеви лъчи.

Изследвания на някои оксиданти и нискозахарната диета показват връзката между редовното приемане на определени храни и остаряването на кожата.

Благотворно въздействие за запазването на нейната младост има лутеинът – естествен жълт пигмент, който се съдържа главно в зелените листни зеленчуци.

Резултатите от изследванията показват, че редовният прием на лутеин повишава фотозащитната активност на кожата. Това е подобрило хидратацията с 56 процента, от която тя изглежда по-свежа и млада.  

Коментари