Публикация

Енциклопедия „Здраве”: Червената боровинка

Забележителните успехи в биологията, медицината, фармацията, химията и в редица други области на човешката дейност в значителна степен се дължат на аналитичната химия, която малко незаслужено остава скрита за широката публика.


А именно нейното бурно развитие през последните десетилетия създаде необходимите предпоставки за мащабното проникване в дълбините на природните тайнства.

И колкото повече познания натрупваме за заобикалящия ни свят, толкова по-ясно се откроява натрапчивата мисъл, че някой, създавайки живота на нашата планета, се е погрижил да осигури всичко необходимо, максимален комфорт, за неговото оцеляване, съществуване и развитие. Тази промисъл се вижда, чувства се в целия животински и растителен мир.

За поддържане на живота, в това число и на човека, огромният брой растения освен невероятното многообразие от хранителни вещества осигуряват безценния и жизненоважен кислород, както и редица биологично активни вещества, без които той не би оцелял – витамини, антиоксиданти, фитонциди, минерални вещества и т.н., и т.н.

Удивително потвърждение на това прозрение е червената боровинка – малкото храстче, обитаващо иглолистните гори в почти всички планини на България и на много други страни, което е истинска съкровищница на безценни за човешкия организъм вещества, при това в невероятно благоприятно съотношение. Удивителното е това, че в този „букет” от чудодейни вещества значителна част не са ангажирани пряко с неговото съществуване и развитие. Т.е. тяхната мисия е друга, далеч по-стратегическа...

Благодарение на вече споменатите достижения на аналитичната наука през последните години се натрупа богата информация за химичния състав и физиологичните въздействия на това забележително растение (известно в Родопския край под името кокози), чиито поразителни тонизиращи и лечебни свойства са били познати още в древността. Особено богати на биологично активни вещества са плодовете на червената боровинка, които узряват след тези на синята – в самия край на лятото и началото на есента.

В едно наистина уникално съотношение в тях бяха открити огромен брой полезни вещества – органични киселини, захари, витамини, полифеноли, фитостероли и изключително богат набор от ценни минерали. Сред киселините преобладават лимонената, ябълчната, бензоената, урсоловата, олеаноловата, хининовата, както и есенциалните (незаменимите) полиненаситени мастни киселини линолова (омега-6) и алфа-линоленова (омега-3).

Установено е, че урсоловата киселина, както и нейният изомер – олеаноловата киселина, стимулират дейността на черния дроб, понижават нивото на холестерола и на другите липиди в кръвта и проявяват кардиопротекторно и антисклеротично действие. Освен това двете съединения стимулират растежа на косата и възпират косопада и образуването на пърхот.
Съгласно проучване на д-р Кристофър Адамс от университета в Айова (САЩ) урсоловата киселина стимулира нарастването на мускулната маса, което е особено важно за хора в напреднала възраст, чиято мускулна слабост е честа причина за инциденти и травми.

Според други изследвания олеаноловата киселина препятства спазмите на артериите, в т.ч. и на коронарните, понижава артериалното налягане и има антиаритмично действие. Освен това тя способства за разширение на кръвоносните съдове на сърцето и храненето на сърдечния мускул. Тонизиращото й действие е сходно с това на женшена.

Хлорогеновата киселина има стимулиращо действие по отношение на обмяната на азота и изграждането на най-важните молекули в човешкия организъм – белтъчните. Бензоената киселина чрез своето изявено консервиращо действие способства за продължителното съхранение без каквато и да е обработка както на самите плодове, така и на получените от тях продукти – сокове, екстракти, сладка и др.

От въглехидратите особено място заемат простите и лесноусвоими захари глюкоза и фруктоза, както и полизахаридът пектин, чиито профилактични и лечебни свойства са добре известни. Витаминният комплекс на червената боровинка е изключително богат – в нея е установено наличието на витамините А, С и К1, както и на основните представители на тези от група В – В1, В2, В3, В5, В6, В9.

Тези витамини, както е известно, играят основна роля в редица жизненоважни процеси в организма, свързани с метаболизма, имунната защита, дейността на нервната система и т.н.  Витамин К1 (филохинонът) участва активно в обмяната на калция и в процесите на кръвосъсирване. В червената боровинка беше открита рядко срещаната и изключително активна форма на витамин Е – токотриенол, която има около 60 пъти по-висока антиоксидантна активност от обичайната и най-често срещана форма на този витамин – токоферола.

По съдържание на витамин С, друг мощен антиоксидант, който изпълнява редица важни функции в организма, червената боровинка се съизмерва с лимоните, портокалите и грейпфрута. От етеричните масла това, добито от червената боровинка, има най-високо съдържание на свръхмощния антиоксидант токотриенол. Неслучайно, благодарение на своя изключителен капацитет за инактивиране на свободните радикали, червената боровинка е в челната десетка на двеста седемдесет и седемте най-употребявани храни в САЩ.

Любопитен факт е, че съдържанието на витамини в недозрелите плодове на червената боровинка е на порядък по-високо от това в зрелите, но те се берат много трудно. Изключително ценна съставка в удивителната колекция на плодовете на това растение представляват флавоноидите – полифеноли с наистина уникални свойства, чието изучаване през последните години беше ознаменувано с поразителни резултати.

Антоцианите, важни представители на тази група полифеноли, съдържащи се в червената боровинка, понижават чупливостта на капилярите, подобряват състоянието на съединителните тъкани и имат цялостно благоприятно въздействие върху организма, дължащо се в значителна степен на тяхното мощно антиоксидантно действие. Според последни изследвания, осъществени в САЩ, тези вещества активно противодействат на възпалителните процеси в организма и чувствително понижават риска от редица ракови заболявания.

В резултат на интензивното изследване на състава и свойствата на плодовете на червената боровинка беше открито наличието на друга група биофлавоноиди, чието магическо действие върху организма ни заставя просто да сведем глава пред могъществото и величието на природата. Става дума за флавоноидите кверцетин, изокверцетин и хиперозид.

Достоверно е установено, че кверцетинът има мощно антиалергично, противовъзпалително и антиканцерогенно действие и противодейства на умората, стреса и депресията. Хиперозидът има подчертано кардиотонично действие, свързано със стимулиране на енергетичния обмен в сърдечния мускул, в частност – повишаване на усвояемостта на глюкозата и коефициента на полезното действие на използването на кислорода.

В плодовете на червената боровинка беше открита и една особена група флавоноиди – проантоцианидини, които по последни сведения разрушават гликопротеиновите власинки на вирусите, в резултат на което те губят способността си да се прикрепват и развиват върху слизестите обвивки. Тяхната антиоксидантна активност е петдесет пъти по-висока от тази на витамин Е и на селена и двадесет пъти по-висока от тази на витамин С!

В червената боровинка се съдържа и изключително богат комплекс от важни минерални вещества, сред които особено ценните желязо, манган, мед, кобалт, молибден, бор, йод и др. В резултат на комплексната оценка на положителните въздействия на този плод върху организма Националният здравен институт на САЩ го включи в списъка на най-полезните за човешкото здраве храни. Уникалният състав на този удивителен плод е предопределил неговото приложение в народната медицина в продължение на столетия.

Той чувствително подобрява апетита и храносмилането, понижава температурата при простудни заболявания и има силно бактерицидно действие, особено по отношение на уринарния тракт. Има убедителни данни, че уникалният комплекс от биологично активни вещества убива бактерията H. Pylori, един от причинителите на язва и рак на стомаха, и препятства окислението на липопротеините с ниска плътност, с което чувствително се понижава рискът от увреждане на сърдечно-съдовата система.  

----------------------------------
gpopov_bg@yahoo.com

Коментари