Публикация

Демонстрация на безшевна очна хирургия

Най-иновативният метод за максимално щадяща очна хирургия ще бъде демонстриран по време на 7-ия Витреоретинален симпозиум на УМБАЛ „Свети Георги”.


Форумът тази година е под мотото „Всичко за макулата” и ще се проведе на 27 и 28 октомври, събота и неделя, в Новотел – Пловдив. През втория ден ще бъде осъществена видео връзка с операционната зала на Клиниката по очни болести, съобщи нейният началник проф. д-р Нели Сивкова.

На 27 октомври офталмолози от страната и чужбина ще обсъждат най-новите терапевтични и хирургични методи за лечение на заболявания на макулата – частта от ретината, която отговаря за ясното централно виждане, обясниха от клиниката. Специален гост е световноизвестният немски хирург проф. Франк Холц, медицински директор на Университетската очна клиника към Университета в Бон.

За следващия ден, 28 октомври, организаторите са предвидили демонстрации на метода безшевна 25+G парс плана витректомия с апарат Constellation в операционната зала на Клиника по очни болести. При този съвременен метод за опериране на ретина и стъкловидно тяло се работи през 3 отвора с големина 0,5 мм.

Подходящи за този тип интервенция са хора с диабетна ретинопатия – усложнение на захарния диабет,  пациенти с отлепване на ретината и дупка на макулата. Използваният апарат позволява да се извърши комбинирана хирургия – премахване на катаракта, т. нар. старческо перде, и безшевна витректомия – хирургия на ретина и стъкловидно тяло.

Демонстрациите на 25+G витректомия ще извърши проф. Франк Холц. С помощта на сателитна аудио-визуална връзка с операционната зала очни лекари от страната и чужбина ще наблюдават хода на операциите. Те ще имат възможността в реално време да задават въпроси на хирурга.

Програмата на симпозиума може да разгледате тук.



Коментари