Публикация

Съвети за растеж на косата

Дългата, гъста и блестяща коса, блян на почти всяка жена, заложен още от детските години, е трудна за постигане цел. Няма как да щракнем с пръсти и хоп - грива най-малкото до кръста.


И тук идва въпросът как да се радваме на дълга коса, без да прибягваме до методите на удължаването.

Всъщност може да постигнете видими резултати, използвайки няколко бабини трика и средства за защита.

Косата има определена продължителност на живот. Тя се обновява постоянно през целия ни живот през определени цикли, които могат да достигнат до 20-30.

Важно за по-бързия растеж на косата е нейното състояние. Дължината не я прави по-красива. Хубавата коса е добре поддържаната коса, а не дългата цъфтяща метла. Ние обаче ежедневно я подлагаме на стрес. От една страна, използването на сешоари, маши, преси, от друга, неблагоприятните метеорологични условия, мръсотията и продуктите, които използваме, са истински враг на здравата, красива и дълга грива. Затова, преди да насърчим по-бързия растеж на косата, трябва да положим известни усилия за здравето й.

То освен от локално въздействие се повлиява и от хранителната ни диета. Всичко, което поемаме, се отразява не само върху тялото ни, но и върху целия организъм. Някои храни са от особено значение за растежа на косъма. Например риба тон или някоя друга от по-мазните водни обитатели. Прибавете към менюто си повече растителни мазнини, ядки и зърнени храни.

Когато избирате шампоана или другите продукти за коса, които използвате, съобразете ги с нейния тип. Ако не можете да прецените сами дали косата ви е суха, мазна, с изтънени краища и прочие, се обърнете за съвет към вашия фризьор. Той ще ви насочи в избора. Алтернативно може да се спрете и на омекотяващ шампоан.

Не пропускайте да подхраните косата си с необходимите за тази цел маски. Особено подходящи са тези за сухи краища. Нали целта ни е дълга грива, а цъфтящите краища само ще ни принудят да посещаваме често-често фризьорския салон. Подхранваща маска се нанася обикновено един път седмично.

Освен храните, които споменахме по-горе за стимулиране растежа и заздравяване на косата, към менюто си можете да добавите и различни хранителни добавки. Микроелементи във вид на капсули или регенериращи ампули, приемани в продължение на три месеца, идеално противодействат на неблагоприятния ефект при смяната на сезоните. Може също да приемате хранителни добавки като магнезий, калций, желязо и минерални соли, които подхранват косъма отвътре. Посъветвайте се с вашия лекар, преди да започнете приема.

Масажирайте скалпа на главата, за да стимулирате циркулацията на кръвта и оксигенацията на кожата. Това ще спомогне и на новите косъмчета по-бързо да се появят.

Четката за ресане също е от важно значение. По-точно материалът, който е използван за направата на нейните зъбци. Изберете такава, която е с естествени влакна, като най-предпочитани са тези от прасе. Те най-малко увреждат косата. Избягвайте и да държите сешоара прекалено близо до главата.

След като сме положили грижи да заздравим косата, идва ред да стимулираме и растежа й. Знае се, че тя расте средно с 1-1,5 см на месец. Съществуват множество трикове и домашни рецепти, повече или по-малко изпитани. Ето и някои от най-разпространените:

Легендата за пълнолунието
Тя е може би една от най-широко разпространените и макар доказателствата за нейната ефективност да са доста неясни, поне няма да ви навреди, ако опитате. За какво точно става въпрос? Подстрижете краищата на косата си в дните, когато луната е пълна. Смята се, че след това косата расте два пъти по-бързо.

Бирената мая
Бирената мая е богата на аминокиселини, минерални соли и витамини. Тя набавя на косата необходимите й хранителни вещества, за да я направи силна. Естествена и безвредна, освен че стимулира растежа на косата, тя заздравява и укрепва също и ноктите. Така че ще се радвате не само на лъскава грива, а и на перфектен маникюр. Не се колебайте! Бирена мая може да се намери във всяка аптека или в по-големите супермаркети.

Шампоани, стимулиращи растежа
На пазара могат да се намерят подобни продукти, но бъдете разумни. Не възлагайте надежди и не се хващайте на въдицата на тези, които ви предлагат невъзможни резултати от типа на 5 сантиметра за три седмици. Замислете се какви ли съставки съдържат те, за да се постигнат подобни резултати. Със сигурност такива, които по-скоро изсушават и умъртвяват косъма. Заложете на продуктите против косопад, без да злоупотребявате с тяхната употреба.

Етеричните масла
Не само масажистите прибягват до тях, но и коафьорите. Оказва се, че те подхранват косъма в дълбочина и затова все повече специалисти ги препоръчват в грижата за косата. Добавете 5-7 капки етерично масло от розмарин към омекотяващия шампоан за укрепване на косата и стимулиране на нейния растеж.

Освен него може да разнообразявате с масла от арган, кокос, бадем, гроздови семки, маслина, пшеничен зародиш, рицин. Всичко това влияе добре на косъма. А може и директно да го нанесете върху косата. След като го втриете по цялата дължина, е  добре да го оставите така за през нощта. Ако нямате тази възможност, минимумът на действие е 30 минути.

Коментари