Публикация

Поканете парите в живота си с...

Каква е разликата между бедните и богатите? Разпространеното мнение е, че това са наследените пари, произходът или начинът на живот.


Специалистите обаче твърдят, че хората, които имат шансове да натрупат добро състояние, и тези, при които липсва такъв потенциал, се различават по начин на мислене. Социолозите и финансовите консултанти са единодушни: може да се родиш в семейство със скромни възможности, да нямаш кой знае какво образование, но да станеш милиардер като Ричард Бренсън, собственика на корпорацията Virgin.

Често се случва и обратното – да се родиш в заможно семейство, да завършиш престижен университет, но години наред да се занимаваш със скучна, нископлатена работа.
Богатият мисли как да работи по-малко и да получава повече. Много хора смятат такъв подход за тунеядство – „Някои работят на три места, за да изхранят семейството си, а те мечтаят нищо да не правят”. По-малко да работиш и да печелиш повече не означава нищо да не правиш. Целта е да направиш едно нещо, но много добро.

Нещото в случая е да си обезпечиш високи доходи. Можеш да започнеш свой бизнес, да направиш сайт, да се докажеш като отличен специалист в някаква сфера и да си осигуриш постоянен поток от клиенти. Не е важно с какво точно ще се занимавате. По-ефективно е да се съсредоточите върху едно нещо, отколкото да разпилявате силите си на три длъжности едновременно, като на никоя от тях не ви ценят особено.

Важно е не количеството на парите, които получаваш, а тяхното качество, т.е. колко можеш да харчиш за себе си, какво е реалното ниво на твоя живот. Човекът с висока заплата, който прекарва в офиса по 12 часа и излиза в отпуска един път на две години, няма много по-големи възможности от този, чиито доходи са на границата на житейския минимум. Да бъдеш обезпечен означава да имаш достатъчно средства, за да осъществяваш желанията си.

Бедният се страхува да прояви инициатива и да се пробва в нови сфери. Хората, свикнали да работят като всички, рядко стават богати. По утъпкания път вървят милиони като тях. И шансът да ги изпревариш е нищожен. Да си проправиш собствена пъртина – това е труден път, но с много по-голяма вероятност да постигнеш успех.

Стремейки се нагоре, богатите нерядко търпят провали. Според психолозите най-безперспективна е стратегията да избягваш неудачите. Успехът изключително рядко идва още от първия път. Във всички останали случаи се налага да направиш много несполучливи опити, преди резултатът да се окаже положителен. Както показва опитът, ползата от един успешен резултат изкупува с лихвите всички предшестващи провали. Но преди всичко трябва да се научиш да губиш и да не се отказваш.

Бедните търсят виновни. Богатите правят изводи. Както твърдят психолозите, да поемеш отговорността върху себе си не означава да си кажеш: „Така ми се пада”, а да приемеш очевидното. Например да си признаеш: аз съм роден в бедно семейство, което означава, че ще трябва да се потрудя и да вляза в добър ВУЗ, обещаващ високоплатена работа.
Ако не стане, ще пробвам другаде и ще намеря в това предимствата – ще потърся почасова работа, ще трупам опит, ще се запозная с необходимите ми хора. Родителите ми не са ми оставили апартамент, ще трябва да си търся жилище.

Потърсете предимствата на положението си. Имате стимул да станете самостоятелни, да бъдете активни, да търсите всякакви начини да припечелите нещо, ще се научите да преговаряте и да се договаряте. В бъдеще това ще ви даде неоценимо предимство пред тези, на които съдбата е поднесла всичко на тепсия.

Хората, на които им е писано да бъдат бедни, ги е страх да харчат за себе си. Затова психолозите съветват – изкарайте курс за повишаване на финансовата грамотност. Вземете си домашна помощница, за сметка на миенето на прозорци ще спестите сили за нещо по-разумно.

Консултирайте се със специалист, за да вложите най-изгодно парите си. Богатите не се притесняват да платят на други, за да ги заместят в рутинните задължения, а самите те се съсредоточават върху нещо, което в момента е важно и ще им донесе доход. Бедните взимат целия товар върху себе си с далече по-ниска успеваемост и ефективност.

Основното е, че преуспелите обикновено имат мечта, постигането на която не искат да отлагат за по-нататък. Парите сами по себе си не са цел, възможност. Да пътешестваш, да се разпореждаш свободно с живота си, да имаш красив дом. Картината на желаната цел може да се превърне в истински двигател за всеки.

Коментари