Публикация

Кашлица, запушен нос, болки в гърлото....

Пътят от кухненския шкаф до домашната аптечка е кратък...


Естествените средства за симптомите на грипа и настинката са много подходящи за този сезон.

Ето някои примери:

Чеснов чай – подобрява имунитета
Чесънът е добре познат помощник на имунната система. Притежава антибактериални и антивирусни свойства и се справя отлично с настинки, кашлица и грип. Един от най-добрите начини да се възползвате от лечебните свойства на чесъна е да си направите чай от него.

Обелете 2 - 3 скилидки чесън и леко ги смачкайте. Добавете ги в две чаши вода и оставете да заври. Намалете температурата и оставете да къкри за още 15 минути. Прецедете и охладете до приемлива за пиене топлина. Добавете мед, една малка щипка лют червен пипер и изцеден лимонов сок.

Червен лук и мед -  вместо сироп за кашлица
Прекрасно средство за справяне с кашлицата е комбинацията от кафява тръстикова захар или мед и червен лук. С нея ще направите успокояващ и вкусен сироп. Измийте, обелете и нарежете на шайби червен лук. Започнете да редувате в съд – лук и мед или захар. Покрийте и оставете подсладения лук да престои около 12-15 часа или за през нощта. На следващия ден в купата ще има около 1 чаша сироп. Той съдържа много хранителни вещества, витамини и минерали от лука и меда, ще помогне за справяне с инфекцията и за успокояване на възпаленото гърло. Вземайте по една супена лъжица, при нужда. Няма вкус на лук.

Мед и лимон – лек за възпалено гърло
Смес от пресен лимонов сок и мед осигурява успокояващо облекчение за болки в гърлото и помага да се спре дразненето, което стимулира кашлицата. Медът - с всички негови компоненти, включително пчелно млечице, прополис и пчелен прашец - е с високо съдържание на хранителни вещества и ензими, които убиват бактериите и вирусите. Витамин С и антиоксидантите, съдържащи се в пресните лимони, стимулират имунната система и ускоряват оздравяването изцеление. Смесете сока на 1/2 лимон с 2 до 3 супени лъжици мед и приемайте през целия ден, ако е необходимо.

Чай от лопен – лек срещу кашлица и задръстване на дихателните пътища
Чайът от лопен (билка) е полезен за облекчаване на задръстванията в белите дробове вследствие на простуда или грип. Той действа отхрачващо, отпуска лигавиците и успокоява възпаленото гърло. Направете си чай от лопен като запарите в цедка за чай от сушената билка в чаша вряла вода за 10 минути. Подсладете с мед.

Коментари