Публикация

Частните болници няма да спрат приема на пациенти по Каса

Частните болници алармират за опасност от фалити, ограничаване на достъпа на пациентите, дискредитиране на частната инициатива и погазване на законите на България.


На национално ниво частните болници са най-потърпевши от въвеждането на лимити, ето защо категорично настояваме методиката да се промени незабавно. За това настояха от Националното сдружение на частните болници.

Методиката е сегрегираща спрямо пациентите, които имат правото да се лекуват в модерни условия, от висококвалифицирани и мотивирани специалисти, алармира д-р Явор Дренски - председател на сдружението  и изпълнителен директор на най-голямата частна болница у нас МБАЛ „Токуда Болница София”. Той призова институциите вместо да насаждат омраза към частните болници да ползват знанията, опита и капацитета им при внедряването на съвременни и ефективни модели на планиране, бюджетиране и управление на болничната помощ в България.

Средното орязване на частните болници към момента е между 35 и 40%. Има дейности, при които цели тримесечия са оставени на 0 – в Токуда и МБАЛ „Сердика”  такива са хематологията и онкологията, в МБАЛ Света Богородица – ендокринната хирургия и т.н.  Ето защо частните болници се обявиха в подкрепа на справедливите искания на Българския лекарски съюз.

Въпреки драстичните лимити частните болници са категорични, че няма да спират приема по клинични пътеки на пациенти, като ще търсят финансирането си по всички законови средства от НЗОК впоследствие.

„Ние настояваме финансирате да не се дава за структури, а да следва пациента”, заяви директорът на МБАЛ „Софиямед” д-р Бойко Пенков. Той подчерта, че именно такава е била изначалната философия на НЗОК и тя никога не е предвиждала лимити. Д-р Николай Болтаджиев – собственик и управител на МБАЛ „Св.Богородица” допълни, че до въвеждането на лимитите преди 3 г., НЗОК формираше излишък, който достигна 1,4 млрд.лв. и в последствие бе национализиран. „Лимитите противоречат на закона  - на Конституцията на РБългария и на Европейската конституция”, подчерта д-р Болтаджиев.  

„Настояваме за възстановяване на автономността на НЗОК – здравната каса не може да бъде всеплащаща, а е необходимо програмно финансиране”, заяви д-р Методи Янков –директор на МБАЛ „Сердика”. Той бе категоричен, че спешно е необходимо възстановяването на втория стълб на здравното осигуряване чрез конкуриращи се частни здравни фондове. Тезата му бе продължена от д-р Сотир Марчев – директор на СБАЛК – Плевен, който се обяви за цялостна промяна на системата: „Конкуренцията на ниво здравно осигуряване ще позволи множество фондове да се конкурират да сключат договори с най-добрите болници, за да привличат повече вложители на осигурителни плащания”. Той добави, че именно за честна конкуренция между каси и болници трябва да се борят институциите в следващото правителство, тъй като това е пътят да се победи общия враг - болестността и смъртността сред населението.

„Пациентите трябва да избират свободно на база качество и безопасност”, каза д-р Тодор Хинов – собственик и управител на МБАЛ „Акта Медика” Севлиево.

Като обединение на частните болници ние ще се борим за защита на правата на пациентите и ще противодействаме на всякакви административни и тенденциозни политики за дискриминиране и дискредитиране на частната инициатива, каза още д-р Болтаджиев .

Националното сдружение на частните болници представлява 4000 от 5799-те болнични легла в частния сектор. В него членуват по-голямата част от най-успешните, доказали се и динамично развиващи се заради доверието на пациентите болници. Основните цели на сдружението е защита на частните болници и обезпечаване на достъпа до качествено и навременно лечение на пациентите, противодействие на дискриминационните практики, равнопоставеност и представителност на частните болници.

Коментари