Публикация

Необикновените превъплъщения на златото

Благородният метал се използва от древни времена не само за декорация, изпълнение на религиозни ритуали и като символ на могъщество, но и за лечение на неочаквано пъстра гама от заболявания.


И това не е измишльотина с днешна дата, само защото си подаряваме ценна монета на сватбата или сме чули, че френската кино икона Катрин Деньов си е правила лифтинг на лицето със златна мрежа. Свидетелства за уникалните свойства на златото има още в намерените писмени паметници на Шумерското царство, в рисунките на древните Египет, Индия и Китай.

Златото олицетворява животворната мощ на Слънцето и се свързва директно с него като източник на здраве, сила и енергия. Древните смятали, че, приемайки злато, човек започва да прилича на него – той става благороден, красив, устойчив към външни влияния. Най-мощните защитни талисмани на славяните били златните гривни. Според народните предания по нашите земи, ако човек има в устата си късче самородно злато, той ще се справи с духовете на мъртвите и с нечистите сили от Отвъдното.

Златото, чието име означава „утринна звезда”, е оказало мощно влияние върху развитието на нашата цивилизация в продължение на хилядолетия. Достатъчно е да споменем митовете за (все още ненамерените златни градове на предколумбовите цивилизации) Пайтити и Елдорадо или Златната треска, която води до развитието и населяването на западните американски щати.

То оказвало огромно въздействие и върху съдбата на отделни личности: да си припомним титаничните усилия на средновековните алхимици – колко пари са били похарчени и колко учени са били обезглавени от разярените им владетели! Е, сега вече може да се произвежда в лабораторни условия, но цената на крайния продукт е толкова висока, че не си струва усилията. Съвсем друга страна на темата е какъв ценен инвестиционен материал представлява на кюлчета сега, когато държавите се тресат в най-яростната икономическа криза в мирно време.

Що е ауротерапия?
Лечението със злато, ауротерапията, днес добива все по-голямо значение. Важно е да споменем, че трябва да се използва изключително САМОРОДНО ЗЛАТО – 22 карата. То се прилага основно по два начина: във вид на прах (вътрешно) и като пластинка върху болното или поразеното (порязано, изгорено) място.

За лечение се използва и колоидното злато, което представлява разтвор на частици с едноименен заряд в деминерализирана вода. Диаметърът им е около една милиардна от метъра, което означава, че за да се премести една такава частица с 6 мм, трябва да премине 1600 км. То не е токсично, а повишава естествените съпротивителни сили на организма към заболяване, стимулира възстановяването и способства за дълголетието и жизнеустойчивостта.

Актуално е да се използва и в козметиката. Aurum metallicum, хомеопатичен препарат, приготвен от злато, се прилага за лечение на пациенти, склонни към самоубийство. В природата само растенията могат да натрупват в себе си злато с размери като в колоидното. Истината обаче е, че имаме още много да изследваме и да научим за редкия, магичен метал – и в практически, и в духовен смисъл.

„Златото е най-добрият проводник на живота, на праната, на жизнената енергия. Който има повече злато в кръвта си, той се радва на повече живот. Ако златото в човек е малко, той често боледува.

Вземете един грам чисто самородно злато, турете го в десет грама вода и я оставете да стои няколко дни на слънце. Щом сте неразположени, вземете десет капки от тази вода и неразположението ще мине. Изобщо, каквото и да сте преживели, лекувайте се с тази вода.”
Из „Книга за здравето” на Петър Дънов.

-brr-


Кратко досие
Химическият символ на златото е Au. Атомният номер в таблицата на Менделеев е 47, а атомното тегло – 197 .

Златото е един от най-тежките метали с относително тегло 19,3 (за позабравилите химията това е 19,3 пъти повече от водата). То е най-гъвкавият и ковък от всички метали. От него могат да се получат толкова тънки листа, че са необходими 30 хиляди, за да се оформи купчинка с височина един дюйм (25,4 мм).

От една унция (31,3 г) метал може да се изтеглят жици с дължина повече от 90 км. От 90 до 95 процента от световния добив на злато се използва за резерв на световните валути. Около половината от оставащото количество се превръща в бижута, една четвърт отива в електрониката заради проводимостта и трайността му, а около 10 на сто – в стоматологията. Остатъкът е за медицински цели, предимно в колоидна форма.

Внимание! Златото със сигурност не ви понася, ако при носенето на златни украшения получите обрив и сърбеж по кожата.

Злато за закуска?
В държавата Мианмар (по-известна на широката публика като Бирма) коването на златни листове е един от десетте национални занаяти, с които местните се гордеят и показват на чужденците. В шоурума твърдяха, че богати бирманци редовно слагат малко късче злато върху плодовете за закуска за повече сила и енергия.  

Десетки хиляди удари с бамбуков чук върху кубчето промазана хартия превръщат пълнежа от миниатюрни късчета самородно злато в плоски тънки листове. Според усърдието и заданието едно и също зрънце от ценния метал може да добие различни размери. После те се сортират по форми и размери, опаковат се поединично или по десет в комплект и се продават.

Варакът, златните супер фини листове, най-често служи за облепване от вярващите – така статуи, които са били мъничета, за няколко десетилетия стават великани от злато. Този ритуал се извършва както за измолване на здраве и просперитет, така и за благодарност.

-brr-


Какво лекува?
В природната медицина златото се използва като помощно средство. Свойствата му все още се изследват, но има данни, че на физическо ниво то противодейства на  образуването на миоми, полезно е при сърдечносъдови нарушения или шипове. На психическо ниво облекчава симптомите на „гневна депресия", която варира от дълбока потиснатост до желание за самоубийство. Носенето на златно колие добре повлиява и аритмията.

Източните мъдреци прилагали златото за микроубождане и апликация на златните пластини върху тялото на болния. Много интересен е фактът, че в Индия се използвал златен пръстен като махало за определяне на пола на детето. В древнокитайските медицински трактати често самородното злато служело за лечение на нервната система и други заболявания. В легендите и фолклора се споменава ползването му като обезболяващо средство, но реално въздействието му е изследвано и документирано едва през 1890 г., когато д-р Роберт Кох открил, че туберкулозните бацили загубват жизнеспособност при наличие на злато.

По същото време в Щатите с него лекували алкохолизъм. За облекчаване на артритните болки златото се употребява от 1927 г. То помага и при болно гърло. Смята се, че ценният метал допринася за удължаването на живота, лекува отравяния, възбужда и усилва енергетиката (поради което е противопоказно за хипертоници), подобрява паметта и изостря ума, укрепва сърдечния мускул, повишава работоспособността и издръжливостта, отнема стреса.

То оказва много благотворно действие на органите, които трудно се поддават на процесите на регенерация, особено главния мозък. Златото способства за възстановяването на функциите на жлезите с вътрешна секреция. То оказва целебно действие и върху храносмилателната система.

Специалистите по акупунктура често ползват игли със златно покритие, което усилва преноса на енергия в точката на убождане и увеличава ефективността от иглотерапията. Златните наночастици помагат да се намалят страничните ефекти от химиотерапията.
Важно е накрая да кажем обаче, че не всичко, което блести, се яде: варакът, тънките златни листове, които се използват за фино покритие на икони, олтари, интериори и кубета на храмове, могат да се използват само външно. Неправилната, неконтролирана от лекар употреба може да предизвика проблеми с храносмилането, заболяване на бъбреците и други сериозни отклонения.Коментари