Публикация

Eлектронното здравеопазване - приоритет за всички партии

Кандидатите за 42-ото НС са убедени, че само електронното здравно досие и паспортът ще гарантират контрол на обществените средстваЕлектронното здравеопазване е приоритет в здравната стратегия за всички партии, които на 12 май ще се опитат да спечелят народното доверие. Това стана категорично ясно от обществения дебат за здравеопазването, проведен по инициатива на Българската организация на пациентите вчера.

„Електронното досие е най-важно, защото ще даде възможност на парите да следват пациента”, заяви д-р Таня Андреева, изпълнителен директор на АГ болница „Шейново”, представител на гражданската квота на Коалиция за България. По думите й въвеждането на електронната здравна карта е задължително, защото ще позволи стрикно проследяване на средствата.

При тази система пациентът не мож да напише, че му е отстранен апандисита, ако това не е така”, каза д-р Андреева.

Според д-р Георги Кръстев от СДС това е единственият начин за реален контрол и спиране на източването на публичен ресурс, защото сега с публичният ресурс се осъществява контрол и дори дирижиран рекет към юридически лица и изпълнителни на медицински услуги. Електронното досие и електронната здравна карта ще позволят да се сбъдне отдавнашната мечта на всички експерти пациентът да върви с парите си, каза той.

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ подчерта, че екипът на нейната партия в здравеопазването вече е започнал това и практически вече електронното здравно досие е стартирало. До няколко месеца щяла да е готова и електронната здравна рецепта.

Заедно с здравната карта, която да определи къде в страната какви болници и звена на доболнична помощ ще има, най-важната стъпна е въвеждането на електронния здравен паспорт, категоричен е и д-р Димитър Шишков от „България на гражданите”.  Според него това следващата много важна стъпка е създаването на истинска лекарска камара.

Представителят на „Атака” д-р Емил Лилов също се обяви „за” електронното здравеопазване като база за контрола над обществени средства. Това щяло да направи смислено и увеличението на парите за системата, които според него трябва да стигнат 10% от БВП.

" }-->

Коментари