Публикация

От печата: Касата остави болниците без пари

НЗОК отказвала да плати дейността за май заради софтуерна грешка.


Голяма част от болниците в страната са оставени без пари, съобщи д-р Димитър Димитров, председател на асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на столичната университетска болница „Св. Анна”, цитиран от в. „Преса”.

Касата отказва да плати на лечебните заведения дейността за месец май, а оправданието е софтуерна грешка в електронната система за отчитане, посочва изданието.

 „Това на практика ни поставя в патова ситуация, защото не можем да лекуваме пациентите, да купуваме медикаменти, импланти и консумативи, да плащаме ток и заплати на лекарите и сестрите”, коментира д-р Димитров.

Според вестника в момента НЗОК не плаща дори за родилките, тежко болните в реанимациите и пациентите на хемодиализа. Ако до дни здравната каса не преведе дължимите суми, болниците щели да заведат дела срещу нея.

 „Дължат ни 700 000 лева и ако трябва, ще съдя касата и ще си взема парите с лихвите. Това са средства, похарчени за операции, прегледи, трансплантации”, заяви за „Преса” директорът на „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. Той успокои, че болницата няма да спре работа и няма да върне нито един пациент.

Същата сума има да получава и Националната кардиологична болница, но според чиновниците в НЗОК това било надлимитна дейност. „Да върнем дете със сърдечен порок или хора с инфаркт, ли искат тези хора”, коментира шефът на клиниката по кардиохирургия проф. Людмил Бояджиев, цитиран от вестника.

В абсурдното положение да нямат право да приемат повече болни в кома, с черепно-мозъчни травми, апендицит, инфаркти, инсулти и деца с очни и ушни проблеми според публикацията били и в „Пирогов”, Военномедицинската академия, болница „Александровска” и ИСУЛ.


" }-->

Коментари