Публикация

Фармацевти искат стимули, каквито има за личните лекари

Свали ли се ДДС на лекарствата, ще поевтинеят с до 8%, твърди проф. Илко Гетов.


Фармацевти ще настояват пред НЗОК да бъдат договорени допълнителни стимули за работа в труднодостъпните и неатрактивни райони за аптеките, които отпускат лекарства и медицински изделия по здравна каса.

Това съобщава проф. Илко Гетов, новоизбраният председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС), в интервю за в. „Стандарт”.

„В момента съществува подобен механизъм при общопрактикуващите лекари и бихме желали аналогични стимули да има и за фармацевтите, защото всички сме доставчици на услуги. Това ще гарантира еднакъв достъп на здравноосигурените лица до пакета на касата. Яснота за подобна необходимост ще даде Националната аптечна карта, която искаме да направим”, казва проф. Гетов.

Той пояснява, че според проучвания аптеките сега са групирани в големите градове, където е икономически активното население и където могат да функционират на базата на приходите си. „Идеята е в здравната карта да бъде инкорпорирана и аптечната - да знаем в коя община колко аптеки има, къде се намират, къде има дупки в лекарствоснабдяването”, посочва председателят на Българския фармацевтичен съюз и допълва, че по този начин ще се регулира интересът за откриване на аптека към отделните населени места.

„Всеки има право на свободна инициатива, но сега тя е малко ограничена. Например колега, който има аптека близо до Добрич, а в близките 7 села няма такава, не може да ги обслужва ефективно, защото законодателството не позволява. То иска фармацевтът да седи само в една аптека. Обаче, ако кметът предостави едно помещение, а законът дава право на фармацевта един ден от седмицата да работи на друго място, това може да се случи”, каква още проф. Гетов.

Той отбелязва, че в някои страни съществува модел - нарича се „локум фармасист” и представлява фармацевти, които могат да бъдат мобилни и могат да предоставят услуга и в друго помещение – напр. филиал на неговата аптека. Така се избягват мобилните пунктове, в които няма контакт с пациента и където просто се събират едни рецепти.
Условието ще бъде той да не работи сам, а да има персонал в собствената си аптека - още един магистър-фармацевт или помощник-фармацевт.

Проф. Илко Гетов посочва още, че Българският фармацевтичен съюз не се е отказал от идеята за фиксирани цени на лекарствата. Преди това обаче би трябвало да бъде тествана.

„Проблемът не е в това, че цените са високи, а че доходите ни са ниски. За мен най-бързият проблем за подобряване на финансовата достъпност на лекарствата е въвеждането на диференцирано ДДС. То може да бъде в две посоки - за всички лекарства или само за тези, които са с рецепта. Това ще доведе до намаляване на крайната цена с до 8% и до признаване на лекарствата за особен вид стока. Така ще се спестят и средства, защото част от парите на публичния здравноосигурителен фонд за ДДС ще остават за други неща”, допълва председателят на БФС.


Коментари