Публикация

Българите - с най-развалени зъби в Европа

Още щом децата навършат годинка, трябва да се водят на преглед


Българите са с най-развалени зъби, сочи европейско проучване. 92% от възрастните и 70% от децата имат поне три кариеса, обяви почетният председател на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, цитиран от в. „Преса”.

Всеки четвърти пълнолетен е с изваден постоянен зъб, а децата на 12 г. имат средно по два развалени постоянни зъба.

Според д-р Богомил Кацаров броят на извадени зъби на децата до 18 години се увеличава. „Преди 20-ина години не е имало такова нещо, сега много хора са с по 2-3 извадени постоянни зъба”, възмущава се той. Докторът сравнява българската дентална хигиена с тази на американците: „В САЩ наблягат на превенцията, което би спестило пари за бъдещи лечения. В България е обратното”. Това се дължало на финансови проблеми и на недостатъчна информираност.

Липсата на задължителна профилактика при децата е една от основните причини кариесите да не се установяват навреме и проблемите да се задълбочават. Друга  причина  за  тревожното състояние на зъбите при децата е безхаберието на майките и бащите. „Вина за това обаче има и училищното здравеопазване, което бе ликвидирано”, допълва д-р Олег Гладков.

Той обяснява, че много от родителите поради липса на време или незаинтересованост не се сещали да водят децата си на профилактични прегледи. Зъболекарите съветват родителите още при навършване на 1 годинка на детето, когато първите млечни зъбки са факт, малчуганите да се водят на прегледи и това да се превърне в навик, а не в ход, предприеман, когато проблемът се е задълбочил.


Коментари