Публикация

От печата: Парите за здраве не са изчезнали

Липсващите 108 млн. лв. от сметките на касата били във фиска


Липсващите 108 млн. лв. от сметката на Националната здравноосигурителна каса в БНБ, за които сигнализира председателят на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер, не са изчезнали и са във фискалния резерв, информира в. „Труд”.

Сумата е налична и ще се отрази в салдото по сметката на 1 януари 2014 г., когато приключи финансовата година, обясняват пред всекидневника финансисти.

Проблемът обаче е, че тези средства, които са натрупани от здравни осигуровки на гражданите през предходни години, реално не могат да бъдат харчени. Ако в момента се разпишат като разход на касата, това автоматично ще увеличи дефицита на НЗОК и съответно на консолидирания държавен бюджет, със 108 млн. лв., или 0,13% от БВП.
Така държавният дефицит ще надхвърли допустимия таван от 2% от БВП.

Занапред обаче е възможно преизпълнението на здравните вноски да се залага като разход в бюджета на касата и парите реално да отиват за здравеопазване, отбелязват финансисти. Възможно е също в бюджет ‘2014 наличните 108 млн. лв. да се заложат в дефицита и да се изхарчат, стига управляващите да са склонни на подобно решение, твърдят експертите.


Коментари