Публикация

Лекари оперираха успешно дете, страдащо от рядко заболяване

Момиченцето е с диагноза артрогрипоза, а честотата на болестта е 1/5000 души


Много рядка операция на 5-годишни дете с артрогрипоза е извършена в „Пирогов”. Благодарение на нея на момиченцето е изправено едното краче, съобщават от лечебното заведение.

Сложната интервенция е осъществена от екипа на д-р Атанас Кацаров от Клиниката по детска травматология.

„Оперирахме едното краче, изправихме ходилото, освободихме глезена, задноходилните и средноходилните стави, срязахме кривите кости и ги фиксирахме с метални импланти. Направихме сухожилно удължаване и преместване. Детето ще носи гипс 5 седмици”, обясни специалистът.

Имплантите се заплащат от Център „Фонд за лечение на деца” към здравното министерство. Момиченцето е претърпяло няколко операции в други болници, но те не са дали очаквания резултат.

Артрогрипозата е рядко вродено заболяване. Честотата е 1/5000 живородени. Децата са с контрактури и мускулна слабост – не могат да движат ставите на крайниците. Болестта засяга крайниците симетрично - раменете са огънати навътре, лактите са свити, а китките и дланите - обърнати навътре, с невъзможност да се движат пръстите. Крачетата са криви, ходилата са силно навътре, децата стъпват по външния ходилен ръб и на пръсти.

Предстои да бъдат извършени още операции и на останалите крайници, за да може детето да води пълноценен живот.


Коментари