Публикация

От печата: И Близкият изток ни „краде” лекарите

В ОАЕ плащат по €10 000 за ендокринолози и хирурзи


Наши лекари вече емигрират и в Обединените арабски емирства. В последните месеци все повече болници от близкоизточните страни търсят медици от ЕС, информира в. „Монитор”.

„Търсят се специалисти по вътрешни болести, анестезиолози, хирурзи, дори пластични хирурзи, което е много рядко. Свободни места има и за медицински сестри и акушерки”, обяснява организаторът на европейската трудова борса за медици MedPharm Careers у нас Радислав Наков.

За да работят в ОАЕ, медиците се явяват на изпит по медицински английски език и на интервю. За труда си лекарите ще получават по 10 000 евро месечно. „Има интерес към тези предложения. Няколко лекари и сестри вече са изпратили CV-та”, заявява Наков.

На есенната медицинска борса има работодатели от Германия, Великобритания, Франция и скандинавските страни. Те търсят току-що завършили студенти, специализанти и специалисти. Най-голям глад има за ендокринолози, анестезиолози, невролози, психиатри и медицински сестри. Възнагражденията за лекарите специалисти в западноевропейските болници варират между 3500 и 7000 евро.

Традиционно най-предпочитаната дестинация от родните лекари и медсестри е Германия. Младите доктори избират да специализират там, защото няма приемен изпит и има свободни места.

Стартовата им заплата е 2500 евро което е 10 пъти повече в сравнение с тази, която биха получавали у нас. „Искам да специализирам образна диагностика в Германия, защото там има повече възможности. След това обаче искам да практикувам в някоя англоговоряща страна”, обяснява вече дипломиралата се Петя Николова, цитирана от всекидневника.

Според Наков лекарите над 30 г. рядко говорят чужд език. Именно това затруднявало наши медици да си намерят работа във Великобритания. От 1 април всички чужди лекари, които искат да практикуват на Острова, трябва да представят сертификат, че владеят медицински английски. „Не съм съгласна да давам 1200 лв. за курс по медицински английски. Могат да ме извикат на интервю и да се убедят, че говоря езика”, казва специализантката по офталмология Калина.

Болниците в Холандия, Белгия и Франция обаче предлагат безплатни курсове по съответния език. „Във Франция има 300 български анестезиолози, а у нас те са 750. Ако заплатите и условията тук не се подобрят, ще останат само тези лекари, които не говорят чужд език”, предупреждава Радислав Наков.


Коментари