Публикация

Рак на гърдата поваля 4000 българки всяка година

Рак на гърдата поваля 4000 българки всяка година

Всяка година близо 4000 българки заболяват от рак на гърдата. Това значи по 11 на ден, като 3 от тях нямат шанс да оживеят. Мрачната статистика обяви проф. Иван Гавраилов от Специализираната болница за лечение на онкоболни (СБАЛО)в София при откриването на IV национална конференция по онкология МОРЕ 2013 в курорта Златни пясъци. Тази година изданието на форума е посветено на рака на гърдата и целта му да приключи с изработване на нови терапевтични стандарти.

В националния раков регистър има 47 пациентки с тази диагноза, каза Гавраилов. Отделно имало и недиагностицирани.

През 2011 г. са били открити 3885 болни, а прогнозите за 2014 г. да стигнат 4011.

Най-много са случаите в големите градове, като водещи по смъртност са Перник и Велико Търново, отбеляза специалистът. За съжаление жените продължавали да търсят помощ в напреднал стадий на болестта, когато шансовете им да оздравеят били минимални. 

Крайно време е да се разбере, че жените с рак на гърдата не трябва да се приемат като обречени, отбеляза проф. Галина Куртева, национален консултант по медицинска онкология. По повод зачестилите скандали с недостиг на онкомедикаменти тя обеща, че специалистите ще настояват средствата за онкология за догодина да се увеличат поне с 10%. Това щяло да даде шанс да се прилагат нови по-надеждни технологии и възможност да се изписват по-качествени лекарства.

Шефът на клиниката по онкология в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна и домакин на форума доц. Димитър Калев обяви, че тазгодишният форум събира специалисти от 9 области. За първи път участват клинични психолози, физикални терапевти и рехабилитатори, които се очаква да въведат непознати досега у нас правила в онкотерапията.

Форумът бе приветстван от проф. Дора Костадинова, зам.-ректор на МУ-Варна, проф. Жанета Георгиева, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина”-Варна. Шефът на Българското онкологично дружество доц. Асен Дудов даде висока оценка на мултидисциплинарния форум и благодари специално на доц. Калев за усилията. Онкоболната Диана Борлакова, нашумяла печално покрай последния скандал с липсата на лекарство за рак на гърдата, се включи от името на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ). Тя изтъкна, че включването на психолози като партньори на онколозите в лечението на рака, програма „Виктория” за постоперативно възстановяване, както и националният антираков план, който се подготвя, са заслуга на неправителствената организация.

За първи път бе награден млад онколог. Отличената д-р Дора Маринова (вляво) се снима с проф. Иван Гавраилов от СБАЛО София.

 


Коментари