Публикация

Рак на гърдата поваля 4000 българки всяка година

Перник и Търново са водещи по смъртност


Всяка година близо 4000 българки заболяват от рак на гърдата. Това значи по 11 на ден, като 3 от тях нямат шанс да оживеят. Мрачната статистика обяви проф. Иван Гавраилов от Специализираната болница за лечение на онкоболни (СБАЛО)в София при откриването на IV национална конференция по онкология МОРЕ 2013 в курорта Златни пясъци. Тази година изданието на форума е посветено на рака на гърдата и целта му да приключи с изработване на нови терапевтични стандарти.

В националния раков регистър има 47 пациентки с тази диагноза, каза Гавраилов. Отделно имало и недиагностицирани.

През 2011 г. са били открити 3885 болни, а прогнозите за 2014 г. да стигнат 4011.

Най-много са случаите в големите градове, като водещи по смъртност са Перник и Велико Търново, отбеляза специалистът. За съжаление жените продължавали да търсят помощ в напреднал стадий на болестта, когато шансовете им да оздравеят били минимални. 

Крайно време е да се разбере, че жените с рак на гърдата не трябва да се приемат като обречени, отбеляза проф. Галина Куртева, национален консултант по медицинска онкология. По повод зачестилите скандали с недостиг на онкомедикаменти тя обеща, че специалистите ще настояват средствата за онкология за догодина да се увеличат поне с 10%. Това щяло да даде шанс да се прилагат нови по-надеждни технологии и възможност да се изписват по-качествени лекарства.

Шефът на клиниката по онкология в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна и домакин на форума доц. Димитър Калев обяви, че тазгодишният форум събира специалисти от 9 области. За първи път участват клинични психолози, физикални терапевти и рехабилитатори, които се очаква да въведат непознати досега у нас правила в онкотерапията.

Форумът бе приветстван от проф. Дора Костадинова, зам.-ректор на МУ-Варна, проф. Жанета Георгиева, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина”-Варна. Шефът на Българското онкологично дружество доц. Асен Дудов даде висока оценка на мултидисциплинарния форум и благодари специално на доц. Калев за усилията. Онкоболната Диана Борлакова, нашумяла печално покрай последния скандал с липсата на лекарство за рак на гърдата, се включи от името на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ). Тя изтъкна, че включването на психолози като партньори на онколозите в лечението на рака, програма „Виктория” за постоперативно възстановяване, както и националният антираков план, който се подготвя, са заслуга на неправителствената организация.

За първи път бе награден млад онколог. Отличената д-р Дора Маринова (вляво) се снима с проф. Иван Гавраилов от СБАЛО София.

 


Коментари