Публикация

От печата: Болници крадат пациенти с рушвети

Плащали на линейки и лични лекари да им осигуряват болни


Болници плащат на линейки и джипита, за да им осигуряват пациенти. Това съобщава пред в. „Преса” директорът на „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. „Всички говорят, че такива неща се случват, но сега вече съм пратил доказателства на здравното министерство, което трябва да разследва тези случаи”, добавя той.

Според него тарифата за джипитата в София варира от 120 до 240 лева. За всеки изпратен пациент за скъпо изследване на сърцето, т.нар. коронарография, личните лекари получават от частните клиники по 120 лева. Болен, на когото се налага сърдечна операция, „върви” по 240 лева.

Доктор в линейка получава по 100 лева за всеки пациент с инфаркт, ако го закара в точно определена болница. „Диагнозата не е избрана случайно - клиничната пътека е скъпа, между 3000 и 7000 лева в зависимост от това колко стента се налага да се сложат”, обяснява проф. Начев.

Заедно с директорите на „Св. Анна” и Националната кардиологична болница той е подавал подобни сигнали и до предшественичката на д-р  Андреева - Десислава Атанасова. „Тогава обаче нищо не се случи”, пояснява директорът на „Св. Екатерина”.
„Инспекторатът на министерството излезе с доклад, от който стана ясно, че разпределението на спешните случаи, и по-специално на инфарктите, е 50:50 между държавните и частните лечебни заведения”, коментира пред „Преса” бившият здравен министър Десислава Атанасова.
Проверката не е успяла да докаже корупция и нелоялна конкуренция, допълва изданието.


Коментари