Публикация

БЛС: Бюджетът на касата е незаконен

Бизнесът плащат най-много и трябва да има решаваща дума при формирането на финансите.


Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов нарече измамници политическите сили заради дадени обещания, които сега са на светлинни години от случващото се в здравеопазването. Най-яркият пример е жестоко орязаният бюджет на здравната каса. При това той е изготвен незаконно, подчерта д-р Райчинов. Финансовият министър Петър Чобанов го е съставил, изземайки функциите на НЗОК. Тази порочна практика той наследил от предшественика си Симеон Дянков.

Рискуваме да се повтори ситуацията от 2010 г., когато лекарите останаха без пари за Коледа и Нова година, коментира председателят на съсловната организация. По закон бюджетът се изготвя от Надзорния съвет на НЗОК, след което последователно се внася в Министерството на здравеопазването, в Министерския съвет и оттам в Народното събрание. Дали средствата за здраве ще бъдат одобрени, решават депутатите.

Държавата е най-некоректният платец, като плаща половината от дължимата вноска на лицата, които осигурява, подчертаха от ръководството на БЛС. Райчинов цитира данни, според които работници и работодатели внасят средно по 60 лв. здравни вноски на човек на месец, докато държавата отделя по 20 лв. Нормално е хората, осигуряващи две трети от средствата, да имат решаваща дума при формиране на бюджета на НЗОК, коментира той. 

Любопитна е съпоставката с парите, които други страни отделят за здраве. През тази година Националната здравна служба на Великобритания е отделила 108 млрд. паунда за здравни грижи на 62 млн. души, посочи зам.-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов. Разпределени пропорционално, това означава, че за качествено здравеопазване у нас биха били нужни 27 млрд. лева. В момента парите за здраве по линия на МЗ и на НЗОК са около 3,2 млрд. лв. или девет пъти по-малко от необходимото, обобщи д-р Йорданов.

От БЛС все пак уточниха, че на този етап на икономическо развитие на страната тази сума е нереална. Те обаче ще настояват през следващата година да бъде запазена финансовата рамка, като бъдат преизчислен и очертаващият се дефицит до края на годината. Една от посочените възможности това да стане е МЗ отново да поеме финансирането на дейностите, които бяха прехвърлени към касата – ин витрото, ваксините и интензивните грижи. По този начин ще се освободят допълнително около 100 млн. лв., посочват от съсловната организация.


Коментари