Публикация

Издадено е ново ръководство за лечение на синдрома на поликистозните яйчници

Препоръките на ендокринологичната общност позволява на лекарите да поставят диагнозата Синдром на поликистозните яйчници, ако са налице типични симптоми, без да е необходимо да се използват хормонални изследвания и ултразвуков скрининг.


Ендокринната общност е разработила ново раководство за лечение на синдрома на поликистозните яйчници. Ръководството е публикувано на 24 октомври 2013 г. в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, с цел да помогне на лекарите и пациентите да разберат синдрома, който често има различни прояви. Richard S. Legro, MD, професор по акушерство и гинекология, от Penn State University College of Medicine, Hershey, Pennsylvania, и колеги са разработили ръководство за поведение, базирано на доказателствената медицина, като е използвана системата за стадиране на препоръките, оценката, развитието и проследяването, за да се прецени важността и качеството на препоръките.

Препоръките на ендокринологичната общност позволява на лекарите да поставят диагнозата Синдром на поликистозните яйчници, ако са налице типични симптоми, без да е необходимо да се използват хормонални изследвания и ултразвуков скрининг. Ръководството за поведение препоръчва при възрастни жени да се поставя диагнозата Синдром на поликистозните яйчници, ако има поне два от следните симптоми: хиперандрогенни симптоми, овулаторна дисфункция или поликистозни яйчници. Освен това, при всеки случай на Синдром на поликистозни яйчници трябва да се изключат други причини за хиперандрогенемия. Лекарите трябва да извършат скрининг за ендометриален карцином, разстройства на настроението, обструктивна сънна апнея, диабет и сърдечно-съдова болест.

Диагнозата Синдром на поликистозните яйчници при подрастващи девойки трябва да се основава на клинични и биохимични прояви на хиперандрогенизъм, след изключване на други възможни причини, при наличие на персистираща олигоменорея. Синдромът на поликистозните яйчници в перименопаузата и менопаузата трябва да се базира на документирана дълготрайна анамнеза за олигоменорея и хиперандрогенизъм в репродуктивните години. Установяването на поликистозни яйчници чрез ултразвуково изследване също има значение, въпреки че авторите отбелязват, че това е малко вероятно при жените в менопауза. Не се препоръчва рутинно ултразвуково изследване на дебелината на ендометриума при жени със Синдром на поликистозните яйчници.

При диагнозата и лечението на Синдрома на поликистозните яйчници лекарите трябва да търсят промяна в окосмяването, акне, алопеция, акантозис нигриканс и промени на кожните придатъци по време на физикалния преглед. Препоръките включват и скрининг на овулаторния статус въз основа на менструралната история. Ръководството за поведение препоръчва оценка на боди-мас индекса, коремната обиколка, артериалното налягане и въглехидратния толеранс (орален глюкозо-толерантен тест). При пациентките с наднормено тегло и затлъстяване със Синдром на поликистозните яйчници трябва да се извърши скрининг за обструктивна сънна апнея. Възрастните и подрастващите трябва да бъдат подложени на скрининг и лекувани за депресия и тревожни разстройства.

Ръководството за поведение препоръчва терапия с хормонални контрацептиви като лечение от първи избор за менструални нарушения и хирзутизъм/акне.  Препоръчва се двигателна активност за контрол на теглото – самостоятелно или заедно с ниско-калорична диета.  Ръководството за поведение не препоръчва използването на Метформин като лечение на първи избор за Синдром на поликистозните яйчници. Медикаментът се препоръчва при съчентание на Синдрома с установен диабет или нарушен въглехидратен толеранс, при които контролът на състоянието чрез отслабване и физическа активност е недостатъчен. Освен това Метформин се препоръчва за жени, които имат противопоказания за лечение с хормонални контрацептиви. Препоръчва се за повлияване на инфертилността Кломифен цитрат като лечение на първи избор. За жените, подложени на ин-витро фертилизация, ръководството препоръчва Метформин като допълнителна терапия за предпазване от овариална хиперстимулация.

Източник: nsoplb.com

Коментари