Публикация

Осигуряват дихателни апарати за пациенти с невромускулни заболявания

Пари за допълнителна рехабилитация обаче няма


Министерство на здравеопазването ще осигури 40 дихателни апарата за пациенти над 18-годишна възраст. С това се ангажира директорът на дирекция "Медицински дейности " Максим Гайдев на среща с представители на Българската асоциация за невромускулни заболявания, съобщава БТА.

За децата с невромускулни заболявания, които са близо 6 000, дихателните апарати са осигурени. По отношение на рехабилитацията на децата обаче финансовият ресурс на Здравната каса не позволява тя да бъде увеличена, допълни Гайдев.

Към момента НЗОК плаща 2 пъти годишно по 10 дни рехабилитация за деца и веднъж годишно 7 дни за възрастни. Болните обаче се нуждаят от целогодишна терапия, категорични са родителите на малките пациенти.

Лечението на децата с невромускулни заболявания включва висока доза на витамини и антиоксиданти, но те не се заплащат от НЗОК, посочиха от асоциацията и уточниха, че на месец цената им е близо 200 лв. Децата и възрастните освен от постоянна рехабилитация, се нуждаят и от специални легла. Инвалидните колички за деца трябва да се сменят често, особено когато детето расте бързо. 

Малко от тези деца учат, тъй като почти нито едно училище не е пригодено за повдигане на инвалидни колички. Родители се оплакаха, че дори училището да има външна рампа, вътре детето няма как да бъде пренесено по етажите, особено след четвърти клас, когато учениците сменят стаите по различните предмети.  

Асоциацията организира информационна кампания за съпричастност към болните от невромускулни заболявания в рамките на проект, финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси".


Коментари