Публикация

Преглеждат безплатно за проблеми с щитовидната жлеза

Всеки желаещ може да се подложи на диагностика с ехографски апарат в Скай Сити Мол София до 20 декември


Кампания за ранна диагностика на рак на щитовидната жлеза стартира на 1 декември в „Скай Сити Мол София”. Всеки ден от 12.00 до 20.00 ч. до 20 декември изтъкнати ендокринолози ще преглеждат безплатно желаещите. Прегледите ще се извършват с модерна ехографска апаратура. Организатори на Кампанията са Център за защита правата в здравеопазването и агенция „Пачето перо” със съдействието на Столична община.

По време на Кампанията за ранна диагностика на рака на щитовидната жлеза ендокринолози от столични университетски болници ще провеждат безплатни клинични и ехографски прегледи на всички желаещи без ограничение на пол и възраст.  При установяване на отклонения от нормата или при съмнение за тиреоиден карцином, хората ще бъдат насочвани за диагностично уточнение и лечение в специализирано лечебно заведение.

Целта на Кампанията е да се повиши информираността на обществото за рака на щитовидната жлеза, за характерните симптоми и рисковите фактори, за ролята на профилактиката и методите на лечение на заболяването. Основната цел на инциативата не се ограничава само с извършване на безплатни профилактични прегледи. Организаторите се стремят да създадат нагласи в обществото, че болестта е лечима, стига хората да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да потърсят лекарска помощ. Предвижда се Кампанията да продължи и през 2014 г. като обхване цялата страна и най-вече малките градове и села, където достъпът до специалист е силно ограничен.

Карциномът на щитовидната жлеза се среща рядко и представлява 1% от всички злокачествени образувания. Според данните на Националния раков регистър броят на новооткритите заболели от тиреоиден карцином в България за 2009 г. е 316, а за 2010 г. е 299. 250 жени и 66 мъже са диагностицирани за първи път през 2009 г., а през 2010 г. техният брой е съответно 233 жени и 66 мъже. Близо половината пациенти са диагностицирани в първи стадий, когато ракът може да бъде излекуван напълно. Заболяването засяга хора от всички възрастови групи, но най-често се проявява между 50 и 60 годишна възраст.

Център за защита правата в здравеопазването и агенция „Пачето перо” работят съвместно по проекти  за ранна диагностика на онкологични заболявания от 2008-ма година до днес. През последните 2 години инициативи в тази насока бяха осъществени в общините Ардино, Крумовград, Копривщица, Чипровци, Рила, Брусарци, Чавдар, Мирково, в Дома за жени с психични заболявания в Лакатник, Брезник, Годеч, Якоруда, Белово, Чупрене, Джебел, Любимец, Криводол, Неделино, Борино, Златарица, Никола Козлево, Самуил, Борово, Вълчи дол, Аврен, Крушари, Царево и Приморско. 


Коментари