Публикация

БЛС ще съди касата за отказ да преговаря по парите за здраве

Според председателя на лекарския съюз от Надзора на касата саботират българското здравеопазване


Българският лекарски съюз ще заведе дело срещу Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за отказ от страна на съвета да преговаря със съсловието относно парите за здраве.

Лекарите ще се откажат от всякакви преговори за бюджет 2014 и рамков договор за догодина няма да бъде подписан. Това каза председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, видимо ядосан от факта, че Надзорният съвет днес не е успял да събере нужния кворум от петима души, за да се осъществят преговорите за Рамков договор.

Райчинов е убеден, че представителите на Надзора саботират българското здравеопазване, заради което този съвет трябва да бъде разпуснат незабавно. Лекарите са останали изумени от позицията на синдикатите, тъй като техният представител д-р Иван Кокалов също не се яви на насрочения за преговори час.

На днешното си заседание Надзорният съвет на Здравната каса единодушно отхвърли предложението на медиците по 5% от оперативния резерв на финансовата институция всеки месец да бъдат прехвърляни към болниците. Това създава риск цените на клиничните пътеки, които лекарите настояват да бъдат увеличени от следващата година, за да подпишат Рамков договор, да останат същите.

Не е ясно и дали НЗОК ще успее да увеличи цените на клиничните пътеки, които от лекарския съюз поискаха, за да подпишат националния рамков договор за следващата година. Сред тези пътеки попадат педиатрията, интензивните грижи по онкология и ражданията и др. За да се увеличат техните цени, трябваше Надзорът да гласува по 13 млн. лева месечно от оперативния резерв на Касата да бъдат предвидени за целта.

Наздорният съвет обаче единодушно реши, че всеки месец ще бъде заделяна такава сума, но ще се решава за всеки отделен месец за какво ще се харчи тя. Причината е, че според всички представители на Съвета, ако по 13 млн. лева на месец се заложат за болниците, по презумпция може да се наложат допълнителни плащания и за извънболничната помощ. Тогава тези средства няма откъде да бъдат набавени.

„Ако заложим отсега всеки месец по 5% от резерва да бъдат давани за определени клинични пътеки, може утре да се появят онкоболни или пациенти, нуждаещи се от определено лекарство, и ние няма как да им помогнем”, обясни Иван Димитров, който представлява пациентите в Надзорния съвет на НЗОК.

Прикачени файлове

Официално съобщение на БЛС

Коментари