Публикация

1000 джипита без право на практика от юни 2014 г. - нямат специалност

Тогава изтича гратисният период по Закона за лечебните заведения, през който всички лични лекари трябваше да завършат


Около 1000 джипита в страната ще загубят практиките си от началото на юни 2014 г., тъй като нямат специалност, заяви на извънредния лекарски събор д-р Володя Василев, председател на столичната им организация. Тогава изтича последният срок, в който общопрактикуващите лекари имат право да работят самостоятелно без необходимия по Закона за лечебните заведения ценз. Само в София ще затворят около 370 практики, прогнозира д-р Василев. Той попита делегатите на събора и УС на БЛС какво се прави за тези доктори. За цялата страна джипитата са общо около 4700 души.

Вече се изчаква 15 г., специалността съществува от 1997 г., неприлично е да се иска хора без съответния ценз да отговарят за здравето на хората, отговори му д-р Кирил Еленски, член на УС на БЛС. Още повече, че непрекъснато се говорело как този труд е висококвалифициран и сложен. Много от тези хора стоят без специалност и заемат длъжността по социални причини, допълни д-р Еленски.

Д-р Василев попита още дали ще се прецизира още понятието „неотложна помощ”, която джипитата са задължени да оказват. Такова понятие наистина не съществува в Наредба 40, но пък и джипитата не са длъжни лично да оказват, а само да осигурят оказването на неотложната помощ, каза от своя страна д-р Еленски.

Очаквайте коментари по казуса с джипитата без специализация от д-р Кирил Еленски, д-р Володя Василев и д-р Диана Чинарска.

Коментари