Публикация

Д-р Явор Дренски: Законови абсурди дискриминират частните болници

Всеки трети пациент у нас избира да се лекува в частно заведение, твърди шефът на Сдружението на частните болници в България


Абсурдни административни регулации, несигурна инвестиционна среда и недостатъчно финансиране спират инвеститорите в здравеопазването, заяви д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на „Токуда Болница София” и шеф на Сдружението на частните болници у нас на първия за годината клуб Инвестор. Налагането на лимитирани бюджети например сложило рязка граница между държавните и общинските болници и задълбочило проблемите. Липсата на работещ закон за публично-частното партньорство също възпрепятствала инвеститорите. Въпреки сложната среда 31% от болничния пазар принадлежат на частните болници, каза д-р Дренски. Сега те са 98 и през тях минават хиляди пациенти годишно. Около 16%, или над 300 000 са хоспитализираните в тях болни, които избират качеството – лекари, апаратура, въпреки че са с ясното съзнание, че трябва да се доплаща. Той изтъкна, че частната инициатива може да подпомогне и държавата, защото именно частните болници съсредоточават добрият мениджмънт и добрите лекари.

Доц. Атанас Щерев, съсобственик на медицински център „Щерев” заяви, че трябва да се дадат равни възможности на частните и на държавните болници. Нелоялната конкуренция отблъсквала инвеститорите. Той категорично отхвърли схващането, че всеки има право на безплатна медицинска помощ. Никъде по света нямало такава, а още Хипократ наложил ви лансирал твърдението си, че лекарите трябва да бъдат добре платени. Според Щерев здравеопазването се крепи на солидарност и дори най-богатите не могат да имат добро здравеопазване, ако няма солидарност. Всеки гражданин имал право на солидарно предплатена медицинска помощ и мястото на държавата било да създаде правилата и да не се меси. Щерев за пореден път изтъкна предимството на диагностично свързаните групи като по-съвършен механизъм за финансиране и логична алтернатива за клиничните пътеки, които според него не зачитат пациента. Той прогнозира, че реформите ще са болезнени – с безработни, закрити болници, пренасочване на пациенти, но рано или късно ще станат, защото иначе ще страдат пациентите, а лекарите и сестрите ще продължат да напускат България.

Финансовият анализатор Живко Иванов от Simbula Ltd. определи като проблем за инвеститорите в системата недофинансирането на клиничните пътеки. Според него е нелогично, че амортизационните фондове не се оставят на болничните мениджъри. Това оставяло системата без инвестиции за определени периоди. Законът за обществени поръчки също пречел с ограничението ако една болница получи над 30% от държавата, да купува всичко по ЗОП. Оперативна програма „Конкурентоспособност” вероятно още през юни ще започне да осигурява средства за здравеопазване, обяви Любомир Ганчев от Министерството на икономиката. Става въпрос за ново оборудване, за покриване на нови стандарти, за въвеждане на системи за качествено управление, за иновации. 25% от средствата щели да отидат за зелена икономика и енергийна ефективност. Икономисти и мениджъри заявиха скептицизма си към този срок, а доц. Щерев изтъкна, че най-голямата грешка на всички последни правителства е, че не са направили отделна оперативна програма „Здравеопазване” .

" }-->

Коментари