Публикация

Лекари искат държавата да плаща за деца и бедни пациенти

Експертизата в ТЕЛК да се финансира от НОИ, а не от НЗОК, предлагат още от съсловната организация


Потребителската такса за посещение при лекар да стане задължителна за всички, включително и за децата. Тя да се заплаща обаче не от джоба на тези най-уязвими социални групи, а от държавата. Това една от идеите за промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от Българския лекарски съюз (БЛС) на семинар във Велинград. След като държавата освобождава от такса определена група хора, тя трябва да заплаща за тях, коментира д-р Димитър Петров - експерт към съсловната организация. Той уточни, че тези пари не трябва да бъдат взимани от средствата за здравеопазване, защото става дума за социална дейност. Според ЗЗО в момента сред освободените от потребителска такса са децата до 18 години, студентите до 26 години, хронично болните, пациентите с онкологични заболявания, социално слаби, лицата от домове за социални грижи, затворниците, военнослужещите.

От БЛС смятат, че трябва да отпаднат някои дейности от основния пакет, заплащан от НЗОК. Едно от предложенията е финансирането на медицинската експертиза на трудоспособността да бъде поето от НОИ. Мотивът е, че осигурителният институт покрива обезщетенията за инвалидност, контролира дейността на ТЕЛК и следователно трябва да плаща за това. Другият аргумент бе, че не става дума за лечебна, а за експертна дейност.

Лансирана бе и идеята неотложната помощ да се заплаща от държавата, като се намери някаква форма тя да бъде осъществявана от системата на Спешна помощ. Личните лекари вече категорично отказват да бъдат на 24-часово разположение, обясни д-р Петров. Той допълни, че редките заболявания също трябва да отпаднат от пакета на НЗОК, а финансирането им да става по програми, регламентирани в законови текстове.

От лекарския съюз настояват и за въвеждането на електронна здравна карта, която да подобри контрола в здравната система. Според експертите реализацията на тази идея няма да отнеме повече от една година. Картата трябва да отразява данните в реално време и без нея няма да могат да бъдат отчетени нито една процедура или изписан медикамент. Нека стане ясно, че не лекарите са тези, които не искат обективен контрол в НЗОК, категоричен бе председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов. По думите му, ако картата бъде въведена, ще се окаже, че поне 300 хил. души са без перспектива за работа. Тези хора ще трябва да бъдат осигурявани от държавата, за което ще бъдат нужни допълнително около 100 млн. лв. годишно.

Национален рамков договор да се подписва веднъж на всеки три години, а всяка година да се договарят само цените и обемите на медицинските услуги, предлагат още от лекарския съюз.

Коментари