Публикация

Пациенти подават ръка на спешните медици


Становище

Относно: Напрежението и протестите в цялата страна на медиците от спешната помощ

От името на Пациентски организации „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания и Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” подкрепяме справедливите искания на медиците от Спешна помощ.

Фактът, че има подадени вече над 90 оставки показва, че проблемите са вече много сериозни. Факт е, че умират пациенти именно заради липсата на достатъчно кадри, поради непривлекателния труд.

Нужда е експертна и спешна реорганизация на Спешната помощ. Д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на спешните медици, изложи на заседание на Здравна комисия експертно и мотивирано исканите организационни промени, като се започне от дефинирането на понятието „спешен пациент”, създаване на алгоритми на поведение, адекватно заплащане на труда, който наистина е непривлекателен и често заради липса на система в здравеопазването ни вкарват в конфликти нас, пациентите с лекарите.

Бихме искали да подадем ръка на спешните медици, като пациенти и да им кажем, че когато сме в трудна ситуация, често не правим разлика между качество на медицинската помощ и липса на система в Спешната помощ.

Спешната помощ се превърна в буфер на нереформираното здравеопазване.

Вярваме, че спешните медици са отговорни и морални, въпреки конфликтите, в които изпадаме.

А на институциите бихме искали да кажем: спрете да се надлъгвате, докато ние пациентите, умираме, а нашите близки изпадат в агресия към невиновните лекари.

Крайно време е институциите да се вслушат в експертите, в редовите лекари и сестри от Спешната помощ и направят нужните промени.

С уважение: Пенка Георгиева

Пациентски организации „Заедно с теб”

Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”

Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”

Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания

Коментари