Публикация

Д-р Хохвартер: Много хора губят зрението си от незнание

От 90 прегледани пациенти, петима са практически слепи с едното око поради нелекувана катаракта...


Възрастните българи не полагат необходимите грижи за зрението си – в някои случаи се стига да загуба на зрението на едното око, без дори да е потърсен съвет от специалист.

Това заяви пред health.bg д-р Анеu043Bия Хохвартер, която организира благотворителни прегледи в Горна Митрополия от 21 до 26 юли.

За два дни през кабинета й са преминали 90 пациенти, като 5 души са практически слепи с едното око поради нелекувана катаракта.

„Катарактата е най-честият проблем при пациентите, които прегледах. С такава диагноза са 14 души. Има възможност да им предоставим безплатни лещи, проблемът е да се намери клиника, която да ги оперира.” – поясни д-р Хохвартер.

По думите й, у нас хората не са достатъчно информирани за това какво представлява катарактата и какво трябва да се направи за лечението й.

„Казват ми – защо ми предлагате леща, аз дори не нося очила? Обяснявам им, че собствената им леща е помътняла и това влошава зрението, затова се налага тя да се замени с изкуствена. Иначе при пациентите, които вече са се обърнали към лекар, състоянието се проследява и те получават необходимото лечение.” – коментира д-р Хохвартер.

По думите й, у нас не се провеждат достатъчно разяснителни кампании и няма достатъчно брошури, от които хората да се информират. Другият неблагоприятен фактор е отдалечеността на малките населени места от специалистите.

„Хората често не могат да си позволят да поемат разходите по пътуването.” – допълни д-р Хохвартер.

За прегледите при нея са се записали 200 души. Има още желаещи, но графикът й е изцяло запълнен. Тя предвижда нова подобна кампания, вероятно през септември.

Д-р Анелия Хохвартер, която практикува очна хирургия във Виена, ще дари средствата, събрани от прегледите, за реставрация на местната църква „Св. Троица”.


Коментари