Публикация

Министър Желев освободи директора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев е разпоредил да бъде освободен от поста му директорът на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски” доц. Румен Стоилов.
В момента се провежда конкурс за назначаване на нов директор...


Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев е разпоредил да бъде освободен от поста му директорът на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски” доц. Румен Стоилов.
В момента се провежда конкурс за назначаване на нов директор.

Това съобщи на пресконференция главният секретар на Министерството на здравеопазването доц. Красимир Гигов.

Решението е взето след извършване на детайлна проверка в Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Ив. Рилски”. В заключението на комисията се посочва, че извършваните в болницата трансплантационни дейности не отговарят на законовите изисквания и противоречат на правилата на добрата медицинска практика. Отбелязва се, че здравното заведение няма разрешение да извършва трансплантация.

В състава на комисията влизат проф. Христо Куманов, проф. Драган Бобев, проф. Иво Кременски, както и представителите на Министерството на здравеопазването д-р Момчил Енчев, Галя Маринкова и Милена Минкова.

Health.bg припомня, на 29 юли неврохирурзи от различни лечебни заведения дадоха пресконференция, на която поясниха, че лечението със стволови клетки по същество не е трансплантация, а въвеждане на растежни и хранителни вещества в организма. Специалистите подчертаха, че лечебните методи с използване на стволови клетки не дават странични ефекти.

По думите на проф. Куманов, нашето законодателство в областта на транслантациите е много строго – определено е точно какво е трансплантация. Той коментира, че според Закона за трансплантацията на органи, тъкани и клетки, взимането и присаждането на хемопоетични стволови клетки е трансплантация, което означава, че в клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” са се извършвали трансплантации.

Пред health.bg проф. Драган Бобев, национален консултант по детска трасплантология, заяви, че до момента няма научни доказателства за положителен лечебен резултат при прилагането на хемопоетични стволови клетки при пациенти с неврологични заблявания. Според него, засега се постигат добри резултати единствено при трансплантацията на стволови клетки в онкохематологията.

„Затова ще настояване Министерството на здравеопазването да отпусне повече средства за тази област.” – коментира проф Бобев.

Във връзка с проверката в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ще бъдат сезирани прокуратурата, ДАНС и Икономическата полиция. Беше уточнено, че при закононарушения в сферата на трансплантациите, се носи наказателна отговорниост по чл. 349 а от Наказателния кодекс, предвиждащ лишаване от свобода за срок до 3 години.

До момента министър Желев не е изразил позиция по предположенията за връзка на зам.-министър Матей Матеев с извършваните в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” процедури със стволови клетки.


Коментари